Lably
Skip to content

Arctic tern

Bird that breeds in the Arctic and subarctic and migrates to the Antarctic

  • 10 min read
  • 7 chapters
Arctic tern ( Sterna paradisaea ), Flatey Island, Western Iceland
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Bird, Massachusetts and Species

Arctic terns are medium-sized birds. They have a length of 33–36 cm (13–14 in) and a wingspan of 76–85 cm (30–33 in), and weigh around 100 g. In the breeding season they are mainly grey and white, with a blood-red beak and feet, a black crown and nape, and white cheeks. The mantle is grey, and the scapulars grey, tipped white. The upper wing is grey with a white leading edge and a narrow blackish trailing edge on the primary feathers; the collar is completely white, as is the rump. The deeply forked tail is whitish, with grey outer webs. In winter, the forehead becomes partly white, and the bill and legs are black. Juveniles also have a partly white forehead, and narrow pale orangey-brown fringes on the grey mantle feathers (unlike common tern, where the mantle feathers are more completely gingery-brown).

Arctic terns are long-lived birds, with many reaching fifteen to thirty years of age, with a record of 31 years. They eat mainly fish and small marine invertebrates. The species is abundant, with an estimated two million individuals. While the trend in the number of individuals in the species as a whole is not known, exploitation in the past has reduced this bird's numbers in the southern reaches of its ranges.

Etymology

The genus name Sterna is derived from Old English "stearn", "tern". The specific paradisaea is from Late Latin paradisus, "paradise". The Scots names pictarnie, tarrock and their many variants are also believed to be onomatopoeic, derived from the distinctive call. Due to the difficulty in distinguishing the two species, all the informal common names are shared with the common tern.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals