Lably
Skip to content

Banteng

Species of wild bovine

  • 19 min read
  • 5 chapters
Banteng (Bos Javanicus) salah satu binatang yang dilindungi di Taman Nasional Alas Purwo, Sadengan, Kab. Banyuwangi , Jawa Timur
Buyung Sukananda · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Leaf, Flower and Fruit

The head-and-body length is between 1.9 and 3.68 m (6.2 and 12.1 ft). Wild banteng are typically larger and heavier than their domesticated counterparts, but are otherwise similar in appearance. The banteng shows extensive sexual dimorphism; adult bulls are generally dark brown to black, larger and more sturdily built than adult cows, which are thinner and usually pale brown or chestnut red. There is a big white patch on the rump. Horns are present on both sexes, and are typically 60 to 95 cm (24 to 37 in) long. Three subspecies are generally recognised.

Banteng are active during the day as well as at night, though activity at night is more in areas frequented by humans. Herds comprise two to forty individuals, and generally a single bull. Being herbivorous, banteng feed on vegetation such as grasses, sedges, shoots, leaves, flowers, and fruits. Banteng can survive without water for long stretches during droughts, but drink regularly if possible, especially from standing water. Not much is known about the reproductive physiology of banteng, but it might be similar to that observed in taurine cattle. After a gestation of nearly 285 days (nine to ten months), a week longer than that typically observed in taurine cattle, a single calf is born. Banteng occur in a variety of habitats throughout their range, including open deciduous forests, semi-evergreen forests, lower montane forests, grasslands, and abandoned farms.

The largest populations of wild banteng occur in Java, Cambodia, and possibly in Kalimantan (particularly East Kalimantan and North Kalimantan) and Thailand. Domesticated banteng occur in Bali and many eastern Indonesian islands (such as Sulawesi, Sumbawa, and Sumba), Australia, Malaysia, and New Guinea. Feral populations are found in Sabah and the Northern Territory of Australia. Domesticated populations are primarily used for their highly demanded meat, and are used as draught animals to a lesser extent. The wild banteng is classified as Critically Endangered on the IUCN Red List, and populations have decreased by more than 50% in the past few decades. Rampant poaching (for food, game, traditional medicine and horns), habitat loss and fragmentation and susceptibility to disease are major threats throughout its range. Wild banteng are legally protected in all countries in their range, and are largely restricted to protected areas (possibly barring Cambodia). The banteng is the second endangered species to be successfully cloned, and the first clone to survive beyond infancy.

Taxonomy and phylogeny

The banteng was first described by German naturalist Joseph Wilhelm Eduard d'Alton in 1823. "Banteng" derived from the Javanese/Sundanese name for the animal (banṭéng). D'Alton based his description on two skulls from Java (Indonesia), a male and a female; while he described the male as a banteng, he referred to the female simply as a wild ox from Java. In 1956, Dirk Albert Hooijer of the Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (Leiden), where the skulls were first brought to from Java, noted that d'Alton used the name Bibos javanicus, or Bos (Bibos) javanicus if Bibos is considered a subgenus (as it is by some authors), to describe the male.

Bos leucoprymnus was suggested as a synonym in 1830, but was pointed out to be a cross between a wild banteng and a domesticated individual; Hooijer wrote that he could not infer that this was the case from the original description, and, even if it were a cross, the name would not become invalid. Other names proposed for the banteng include Bos banteng and Bos bantinger. In a 1845 revision of d'Alton's description, the authors opined that both the specimens were wild oxen, referring to them as Bos sondaicus instead. They mistook the female for a young male, an error that continued in several publications by later authors.

Fossils of banteng are known from the Middle Pleistocene of Thailand along with Stegodon, gaur, wild water buffalo and other living and extinct mammals.

Subspecies

Four subspecies are generally recognised based on phenotypic differences, though some authors do not accept these, citing extensive breeding between the small remaining banteng populations and other sympatric cattle. The details of these subspecies are given below:

  • Javan banteng (B. j. javanicus) d'Alton, 1823: Occurs in Java and possibly Bali.
  • Indochinese (or Burma) banteng (B. j. birmanicus) Lydekker, 1898: Occurs on the Southeast Asian mainland.
  • Bali cattle (B. j. domesticus) Wilckens, 1905: Occurs in Bali, Australia, East Timor, Malaysia, the Philippines and New Guinea
  • Bornean banteng (B. j. lowi) Lydekker, 1912: Occurs only in Borneo.

A 2015 phylogenetic study obtained the complete mitochondrial genome of the Bornean banteng. It showed that the Bornean banteng is closer to the gaur (Bos gaurus) than it is to other banteng subspecies, having diverged from the gaur around 5.03 million years ago. Moreover, the Bornean banteng is genetically distant from taurine cattle and zebu, indicating that the wild Bornean banteng could not have hybridised with them, and therefore might form a purebreeding line. These researchers suggested that the Bornean banteng could be an independent species. A later study in 2021 by Sindling et al., which included the genome of the closely related and now likely extinct kouprey (Bos sauveli) from Cambodia, suggested that on the level of the nuclear genome, the gaur, kouprey and banteng were distinct species, but due to incomplete lineage sorting as a result of interbreeding between their ancestors, their mitochondrial genomes did not correspond to species-specific lineages. Admixture analysis suggested that East Asian zebu cattle may have ancestry derived from banteng.

Relationships of members of the genus Bos based on nuclear genomes after Sinding, et al. 2021.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals