Lably
Skip to content

Bengal slow loris

  • 12 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Species, Indian subcontinent and Phylogenetics

The Bengal slow loris is nocturnal and arboreal, occurring in both evergreen and deciduous forests. It prefers rainforests with dense canopies, and its presence in its native habitat indicates a healthy ecosystem. It is a seed disperser and pollinator, as well as a prey item for carnivores. Its diet primarily consists of fruit, but also includes insects, tree gum, snails, and small vertebrates. In winter, it relies on plant exudates, such as sap and tree gum. The species lives in small family groups, marks its territory with urine, and sleeps during the day by curling up in dense vegetation or in tree holes. It is a seasonal breeder, reproducing once every 12–18 months and usually giving birth to a single offspring. For the first three months, mothers carry their offspring, which reach sexual maturity at around 20 months. The Bengal slow loris can live up to 20 years.

The species is listed as endangered on the IUCN Red List, and is threatened with extinction due to growing demand in the exotic pet trade and traditional medicine. It is one of the most common animals sold in local animal markets. In traditional medicine, it is primarily used by wealthy to middle-class, urban women following childbirth, but also to treat stomach problems, broken bones, and sexually transmitted diseases. It is also hunted for food and suffers from habitat loss. Wild populations have declined severely, and it is locally extinct in several regions. It is found within many protected areas throughout its range, but this does not protect them from rampant poaching and illegal logging. Critical conservation issues for this species include enhancing protection measures, stricter enforcement of wildlife protection laws, and increased connectivity between fragmented protected areas.

Taxonomy and phylogeny

Nycticebus bengalensis, commonly known as the Bengal slow loris or northern slow loris, is a strepsirrhine primate in the slow loris genus, Nycticebus. Formerly considered a subspecies of the Sunda slow loris (N. coucang), it was recognized as a distinct species in 2001 by taxonomist and primatologist Colin Groves. It is difficult to distinguish from the other species in its genus.

To help clarify species and subspecies boundaries, and to establish whether morphology-based classifications were consistent with evolutionary relationships, the phylogenetic relationships within the genus Nycticebus have been investigated using DNA sequences derived from the mitochondrial markers D loop and cytochrome b. Although most of the recognized lineages of Nycticebus (including N. pygmaeus, N. menagensis, and N. javanicus) were shown to be genetically distinct—the analysis suggested that DNA sequences from some individuals of N. coucang and N. bengalensis apparently share a closer evolutionary relationship with each other than with members of their own species. The authors suggest that this result may be explained by introgressive hybridization, as the tested individuals of these two taxa originated from a region of sympatry in southern Thailand. The precise origin of one of the N. coucang individuals was not known. This hypothesis was corroborated by a 2007 study that compared the variations in mitochondrial DNA sequences between N. bengalensis and N. coucang, and suggested that there has been gene flow between the two species.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Biology