Lably
Skip to content

Black kite

Species of bird

  • 9 min read
  • 4 chapters

Related on Lably

Through Thermal, Temperate climate and Tropics

Unlike others of the group, black kites are opportunistic hunters and are more likely to scavenge. They spend much of their time gliding in thermals in search of food. Their angled wing and distinctive forked tail make them easy to identify. They are vociferous with a distinct shrill whinnying call.

The black kite is widely distributed through temperate and tropical parts of Eurasia and parts of Australasia and Oceania. Temperate populations tend to be migratory. Several subspecies are recognized, with several having previously had English names. The European populations are small, but the South Asian population is comparatively very large.

Systematics and taxonomy

The black kite was described by the French polymath Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon in his Histoire Naturelle des Oiseaux in 1770. The bird was also illustrated in a hand-coloured plate engraved by François-Nicolas Martinet in the Planches Enluminées D'Histoire Naturelle which was produced under the supervision of Edme-Louis Daubenton to accompany Buffon's text. Neither the plate caption nor Buffon's description included a scientific name, but in 1783 the Dutch naturalist Pieter Boddaert coined the binomial name Falco migrans in his catalogue of the Planches Enluminées. The type locality is France. The current genus Milvus was erected by the French naturalist Bernard Germain de Lacépède in 1799. Milvus is the Latin word for a red kite; the specific migrans means "migrating" from the Latin migrare "to migrate".

The red kite has been known to hybridize with black kites (in captivity, where both species were kept together, and in the wild on the Cape Verde Islands).

Recent DNA studies suggest that the yellow-billed African races parasitus and aegyptius differ significantly from black kites in the Eurasian clade, and should be considered a separate allopatric species: yellow-billed kite, M. aegyptius. They occur throughout Africa except for the Congo Basin and the Sahara Desert. There have been some suggestions that the black-eared kite (M. m. lineatus) should be elevated to full species status as M. lineatus, but this is not well supported.

Subspecies

Five subspecies are recognised.

  • M. m. migrans – (Boddaert, 1783): European black kite
Breeds Central, Southern and Eastern Europe, as well as the Maghreb region of Northwest Africa, to the Tien Shan and south to northwestern Pakistan. Winters in Sub-Saharan Africa. The head is whitish.
  • M. m. lineatus – (J. E. Gray, 1831): black-eared kite
Siberia to Amurland south around Himalaya to northern India, northern Indochina and southern China; Japan. Northern inland birds migrate to the eastern Persian Gulf coast and South Asia in winter. This has a larger pale carpal patch.
  • M. m. govinda – Sykes, 1832: small Indian kite (formerly pariah kite)
Eastern Pakistan east through tropical India and Sri Lanka to Indochina and the Malay Peninsula. Resident. A dark brown kite found throughout the subcontinent. Can be seen circling and soaring in urban areas. Easily distinguished by the shallow forked tail. The name pariah originates from the Indian caste system and usage of this name is deprecated.
  • M. m. affinis – Gould, 1838: fork-tailed kite
Sulawesi and possibly the Lesser Sunda Islands; Papua New Guinea except mountains; northeastern and eastern Australia.
  • M. m. formosanus – Kuroda, 1920: Taiwan kite
Taiwan and Hainan; resident. Similar to lineatus but smaller, considered intermediate between lineatus and govinda. Recent genetic studies suggest that following the decline of local formosanus populations in Taiwan during the 20th century, the extant breeding populations in Taiwan now consist of intergrades between formosanus and lineatus.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals