Lably
Skip to content

Brown tinamou

  • 3 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Tropics, South America and Pará

Taxonomy

All tinamous are usually treated in a single family (Tinamidae) and, contrary to traditional classifications, they are embedded within the group known as ratites, most closely related to the extinct moa of New Zealand. However, unlike ratites (ostriches, rheas, moa, kiwis, emus, cassowaries & elephantbirds), tinamous are capable of flight, although in general, they are not strong fliers. Different ratite lineages evolved separately from ancient flying birds, and tinamous are thought to most closely resemble these ancestral ratites.

Subspecies

Its distribution is highly disjunct and the subspecies, which quite probably represent more than one species, are distributed as follows:

  • C. o. obsoletus, the nominate race, occurs in the Atlantic forest in southeastern Brazil, eastern Paraguay and Misiones, Argentina.
  • C. o. griseiventris occurs throughout the valley of Rio Tapajós, Brazil; southwestern Pará, southeastern Amazonas, and central Mato Grosso.
  • C. o. hypochraceus occurs in upper Rio Madeira valley in central Rondônia, Brazil.
  • C. o. punensis occurs in the Yungas of central Bolivia and extreme southeastern Peru.
  • C. o. traylori, Traylor's tinamou, occurs in the Marcapata Valley of central Cusco, southeastern Peru; sometimes treated as a separate species.
  • C. o. ochraceiventris occurs along the east Andean slopes in central Peru; Huanuco, Pasco, Junín, northern Ayacucho, and Cusco.
  • C. o. castaneus occurs east of the Andes in northern Peru, Ecuador, and Colombia; sometimes treated as a separate species.
  • C. o. knoxi occurs in sub-tropical northwestern Venezuela.
  • C. o. cerviniventris occurs in northern Venezuela.

Additionally, there are records from north Mato Grosso in Brazil, but it remains unclear which subspecies is involved. Most subspecies occur in highlands, but hypochraceus, griseiventris, and the southern populations of the nominate taxon occur in lowlands. It is uncommon to rare in most of its range, but commoner in southeastern Brazil, where it is the most frequently encountered member of its genus.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals