Lably
Skip to content

Burrowing parrot

Species of parrot

  • 8 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Genetics

The burrowing parrot is unmistakable with a distinctive white eye ring, white breast marking, olive green body colour, and brightly coloured underparts. Named for their nesting habits, burrowing parrots excavate elaborate burrows in cliff faces and ravines in order to rear their chicks. They inhabit dry, open country up to 2000 m in elevation. Once abundant across Argentina and Chile, burrowing parrot populations have been in decline due to exploitation and persecution.

Taxonomy, phylogeny and systematics

The burrowing parrot was first described in 1818 by Louis Pierre Vieillot as Psittacus patagonus. The genus was later renamed Cyanoliseus by Charles Lucien Bonaparte in 1854.

The burrowing parrot is the only member of the genus Cyanoliseus, making it monotypic. Together with other genera of long-tailed New World parrots, Cyanoliseus is a part of the Tribe Arini, which in turn is a part of the subfamily Arinae, or Neotropical parrots, in the family of true parrots, Psittacidae. The closest relative of the burrowing parrot is thought to be the Nanday parakeet.

There are four recognized subspecies, however the subspecies C. p. conlara is considered doubtfully distinct:

  • C. p. patagonus (Vieillot) is the nominate subspecies found in central to southeast Argentina, with some migrants reaching southern Uruguay
  • C. p. andinus (Dabbene and Lillo) is found in northwest Argentina, from Salta to San Juan. Plumage is duller than the nominate C. p. patagonus, with much fainter markings. This population is estimated to be approximately 2000 individuals.
  • C. p. conlara (Nores and Yzurieta) can be found in San Luis, between the ranges of C. p. patagonus and C. p. andinus, and is visually similar to C. p. patagonus except for a darker breast, suggesting that C. p. conlara may be a hybrid instead of a distinct subspecies
  • C. p. bloxami (Olson), formerly C. p. byroni, also known as the Greater Patagonian Conure, is the Chilean sub-population. Formerly occurring from Atacama to Valdivia, this subspecies is now restricted to isolated populations in central Chile in the O'Higgins, Maule and Atacama regions. Unlike the nominate subspecies, the white breast markings of this subspecies are prominent and extend across the whole breast, and the yellow underparts and red abdomen are much brighter. It is larger in size than C. p. patagonus at 315-390g. Populations are currently estimated at 5000-6000 individuals.

Another subspecies, C. p. whitleyi (Kinnear), was described but has since been determined to be an aviary hybrid between a burrowing parrot and a species from the genus Aratinga or possibly Primolius.

A study on mitochondrial DNA in burrowing parrots suggests that the species originated in Chile, the Argentinian populations arising during the Late Pleistocene from "a single migration event across the Andes, which gave rise to all extant Argentinean mitochondrial lineages". The Andes represent a strong geographical barrier, thus isolating the Chilean population, which were found to be genetically and phenotypically distinct from the Argentinian populations. This study found no support for C. p. conlara as a subspecies, and instead suggests a hybrid zone between the C. p. patagonus and C. p. andinus ranges where C. p. conlara represents the hybrid phenotype.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals