Lably
Skip to content

Cerulean warbler

Species of bird

  • 11 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Tropical and subtropical dry broadleaf forests, Insectivore and Insect

It displays strong sexual dichromatism. Adult males have cerulean blue and white upperparts, with a black necklace across the breast and black streaks on the back and flanks. Females and immature birds have bluish-green upperparts, a pale stripe over the eye, no streaking, and are yellow below. All have two white wing bars and a thin, pointed bill.

The cerulean warbler is insectivorous and predominantly feeds on insect larvae, though it also consumes winged insects. It forages for prey and nests high in forest canopies. Individuals are strongly territorial; males will defend areas of forests. Males arrive on breeding grounds about one to two weeks earlier than females. Breeding and incubation take place from late May to early June.

The species is rated as near threatened on the International Union for Conservation of Nature (IUCN)'s Red List of endangered species, indicating it is under risk of becoming vulnerable in the near future. The population of the cerulean warbler has been under rapid decline, though in recent years this decline has slowed. Deforestation in its non-breeding range continues to reduce its available habitat.

Taxonomy and systematics

The cerulean warbler was described in 1810 as Sylvia cerulea by ornithologist Alexander Wilson. In 1811, Wilson described the female as a separate species, Sylvia rara. It was later realized that the two taxa were conspecific, and in 1838 the biologist Charles Lucien Bonaparte merged them together. In 1842, it was placed in the new genus Dendroica introduced by the ornithologist George Robert Gray. In 2011, Dendroica was merged into the genus Setophaga after molecular studies showed that the two genera were not well delineated. The change was implemented as part of the Fifty-second Supplement to the AOU Checklist of North American Birds. The genus name Setophaga is derived from the Greek ses, "moth", and phagos, "eating". The specific name, cerulea, is derived from caeruleus, Latin for "blue", "azure".

Between 1897 and 1903, it was believed that the name Sylvia cærulea (an unjustified emendation of cerulea) had been preoccupied by the blue-gray gnatcatcher, Polioptila cærulea, as ornithologist John Latham had in 1793 moved the latter species to Sylvia. Therefore, the name Sylvia rara, an obsolete name for the female cerulean warbler, was accepted as Dendroica rara in the Eighth Supplement to the AOU Checklist of North American Birds. However, in 1903, it was found that the change was invalid, and the accepted name reverted to Dendroica cerulea.

The cerulean warbler's close relatives within the genus Setophaga include the Blackburnian warbler (S. fusca), blackpoll warbler (S. striata), chestnust-sided warbler, Wilson's warbler (S. pensylvanica) and bay-breasted warbler (S. castanea). Hybridization with the northern parula (S. americana) has been observed, indicating a close relationship.

The following cladograms show the position of the cerulean warbler among its closest relatives according to Lovette et al. 2010 (left), and Baiz et al. 2021 (right):

Lovette et al. (2010)

Baiz et al. (2021)

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals