Lably
Skip to content

Hawaiian hoary bat

Species of bat

  • 9 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Endemism, Habitat destruction and Insectivore

The Hawaiian hoary bat is listed as endangered under the Endangered Species Act. The Hawaiian hoary bat faces threats including habitat loss, collisions with man-made structures such as wind turbines and barbed wire, pesticide impacts on primary food sources, predation and competition with invasive species, roost disturbance, and tree cover reduction.

Description

Hawaiian hoary bats are brown in color. They are distinguished by the silver coloration that 'frosts' the fur on their back, ears, and neck. They typically weigh between 14 and 18 g (0.49 and 0.63 ounces), and have a wingspan of about 10.5 to 13.5 inches. Females are larger than males. They are insectivorous, nocturnal, and forage using echolocation. They are a solitary subspecies and roost individually rather than in colonies. They are found throughout a range of habitats - forests, agricultural fields, and human-populated areas. Due to their solitary nature, knowledge on their ecology or life history is limited. Population sizes are unknown, which hampers recovery plans.

The common name of the hoary bat was inspired by the hoary, or frosty, coloration of its coat. The Hawaiian hoary bat is distinguished by a silver tint along its brown back fur. More pronounced silver bands are found along the neck as the fur transitions to a yellowish brown along the face, with the ears retaining a black edging around their perimeter. On average, these bats weigh approximately 14 to 18 g (0.49 to 0.63 oz) and have a wingspan of approximately 10.5 to 13.5 in (27 to 34 cm), making them a relatively large bat species. Females are typically larger than males. The Hawaiian name, ʻōpeʻapeʻa ("half-leaf", also the shape of a traditional Hawaiian sail), refers to the outline of the bat's body, which is shaped like half a taro leaf.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals