Mongoose lemur
- 3 min read
- 4 chapters
Related on Lably
Through Habitat destruction
Description
The mongoose lemur ranges in size from 12 to 18 in (300 to 460 mm) long plus a tail of 16 to 25 in (410 to 640 mm). Both sexes are born with white beards, but become obviously dimorphic around six weeks of age when the males develop red beards and red cheeks. The males also have lighter faces than the females. Males may further distinguish themselves when scent-marking territory, as they occasionally develop a bald patch on top of their heads from rubbing.
Sign in to keep reading
3 more chapters are free with a Lably account.
Distribution
The mongoose lemur lives in dry deciduous forests on the island of Madagascar and in the humid forests on the islands of the Comoros. This makes the mongoose lemur one of only two lemurs found outside of Madagascar, though it is an introduced species in the Comoros.
Ecology
The mongoose lemur mostly eats fruit, though flowers, leaves, and nectar also make up part of its diet; (they may use the nectar of the non-native kapok tree, Ceiba pentandra for nearly eighty percent of their diet during the dry season in some parts of their range). As such, mongoose lemurs act as both pollinators and seed dispersers. Feeding on grubs and beetles has also been observed. They are unusual among primates in that they are diurnal or nocturnal, depending on the season, being more active during the day in the wet season and changing activity to the night during the hotter dry season.
Mongoose lemurs are arboreal, with the ability to jump several meters from one tree to another. They live in small family groups, usually consisting of a bonded pair and one to three offspring. These groups rarely encounter one another, but when they do, they are aggressive. Young are born just prior to the rainy season, from August to October. Gestation lasts about four months and weaning takes place around five months after the young are born. The offspring then usually stay with their parents until three years of age, when they have reached full maturity.
Mongoose lemurs have seasonal habits. Their breeding, eating, and activity habits are largely shaped around the season. Seasonal fluctuations in food resource availability describe the behavior of mongoose lemurs such as female dominance and small group size. Mongoose lemurs usually conceive their offspring some time during October. They present as Nocturnal during the dry season and diurnal during the wet season.
Status
Captive mongoose lemurs can live up to 26 years, while wild specimens live 18–20 years. Mongoose lemurs in the wild are threatened by the destruction and fragmentation of the forests in which they live, and also by hunting. Their numbers have dwindled by about 80% over a period of 25 years, and the International Union for Conservation of Nature has rated their conservation status as "critically endangered". Mongoose lemurs are more endangered in Madagascar, but there could be a way to conserve them in Comoros because of the increase of these species' population in the area.

