Lably
Skip to content

Northern elephant seal

Species of marine mammal

  • 13 min read
  • 4 chapters

Related on Lably

Through Species and Japan

Description

The huge male northern elephant seal typically weighs 1,500–2,300 kg (3,300–5,100 lb) and measures 4–5 m (13–16 ft), although some males can weigh up to 3,700 kg (8,200 lb). Females are much smaller and can range from 400 to 900 kg (880 to 1,980 lb) in weight, or roughly a third of the male's bulk, and measure from 2.5 to 3.6 m (8.2 to 11.8 ft). The bull southern elephant seals are, on average, larger than those in the northern species, but the females in both are around the same size, indicating the even higher level of sexual dimorphism in the southern species. Although a few females have been observed to reach 23 years of age and a few males to reach 14, most die much younger.

Pups are born with dark, almost black fur that they shed after weaning to turn silvery grey. As they develop, both juveniles and adults go through a molting period in which their initially black fur is replaced with a coat that ranges from silver to deep grey, finally fading to tan. Adult males' necks and chests are furless and have a speckled pattern of pink, white, and light brown. This thicker, calloused skin on the neck builds a protective shield in preparation for fights they participate in during the mating season.

The eyes are large, round, and black. The width of the eyes and a high concentration of low-light pigments suggest sight plays an important role in the capture of prey. Even more important than their excellent low light eyesight, the elephant seal’s whiskers act as hydrodynamic prey sensors, playing the primary role in sensing and locating prey. Thus, their whiskers are an evolutionary alternative to echolocation for finding food in the darkness of the deep ocean environment.

As members of the Phocidae family of pinnipeds, elephant seals have no external ears, shorter fore-flippers and hind flippers that cannot rotate forward for land movement, unlike sea lions in the Otariidae family of pinnipeds. Once land mammals, over many thousands of years their feet evolved into fore-flippers and hind flippers. The fore-flippers have five finger like digits with nails. Movement on land is an awkward looking lunging motion but can be quite quick for short distances. Elephant seals swim by using their strong rear flippers in a lateral side-to-side motion. They have been recorded to swim up to 116km (72 miles) per day.

Like other seals, elephant seals' bloodstreams are adapted to the cold in which a mixture of small veins surrounds arteries capturing heat from them. The network of veins and arteries is called counter-current heat exchange to help maintain body temperature. This structure is present in extremities such as the hind-limbs.

A unique characteristic of the northern elephant seal is that it has developed the ability to store oxygenated red blood cells (RBC) within its spleen. In a 2004 study researchers used MRI to observe physiological changes of the spleens of five seal pups during simulated dives. By three minutes, the spleens on average contracted to a fifth of their original size, indicating a dive-related sympathetic contraction of the spleen. Also, a delay was observed between contraction of the spleen and increased hematocrit within the circulating blood, and attributed to the hepatic sinus. This fluid-filled structure is initially expanded due to the rush of RBC from the spleen and slowly releases the red blood cells into the circulatory system via a muscular vena caval sphincter found on the cranial aspect of the diaphragm. This ability to slowly introduce RBC into the blood stream is likely to prevent any harmful effects caused by a rapid increase in hematocrit.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals