Lably
Skip to content

Northern pintail

Migratory duck that breeds in northern Eurasia and North America

  • 10 min read
  • 6 chapters
Northern Pintail ( Anas acuta ) in Kolkata , West Bengal , India .
J.M.Garg · CC BY-SA 3.0

Related on Lably

Through Duck, Invertebrate and Bird

The Northern Pintail is a large duck, and the long central tail feathers of the male give the species its English and scientific names. Both sexes have blue-grey bills and grey legs and feet. The drake is more striking, with a thin white stripe running from the back of its chocolate-coloured head down its neck to its mostly white underparts. The drake also has attractive grey, brown, and black markings on its back and sides. The hen's plumage is more subtle and subdued, with drab brown feathers similar to those of other female dabbling ducks. Hens make a rough quacking sound and the drakes a flute-like whistle.

The Northern Pintail is a bird of open wetlands that nests on the ground, often some distance from water. It feeds by dabbling for plant food, adding small invertebrates to its diet during the nesting season. It is highly gregarious when not breeding, forming large mixed flocks with other duck species. This duck's population is affected by predators, parasites and avian diseases. Human activities, such as agriculture, hunting and fishing, have also had a significant impact on numbers. Despite this, the species is not globally threatened due to its large range and abundance.

Taxonomy

This species was first described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Anas acuta. The scientific name comes from two Latin words: anas, meaning "duck", and acuta, which comes from the verb acuere, "to sharpen"; the species term like the English name, refers to the pointed tail of the male in breeding plumage. Within the large dabbling duck genus Anas, the northern pintail's closest relatives are other pintails, such as the yellow-billed pintail (A. georgica) and Eaton's pintail (A. eatoni). The pintails are sometimes grouped in the genus Dafila (described by Stephens, 1824), an arrangement supported by morphological, molecular and behavioural data. The famous British ornithologist Sir Peter Scott gave this name to his daughter, the artist Dafila Scott.

Eaton's pintail has two subspecies, A. e. eatoni (the Kerguelen pintail) of Kerguelen Islands, and A. e. drygalskyi (the Crozet pintail) of Crozet Islands, and was formerly considered conspecific with the Northern Hemisphere's northern pintail. Sexual dimorphism is much less pronounced in the southern pintail, with the breeding plumage of the male resembling that of the female. Unusually for a species with such a large range, the northern pintail has no geographical subspecies if Eaton's pintail is treated as a separate species.

An assumed extinct subspecies from Manra Island, Tristram's pintail, A. a. modesta, appears to be indistinguishable from the nominate form. The three syntype specimens of Dafila modesta Tristram (Proceedings of the Zoological Society of London, 1886, p.79. pl. VII), the extinct subspecies, are held in the vertebrate zoology collections of National Museums Liverpool at World Museum, with accession numbers NML-VZ T11792 (male immature), NML-VZ T11795 (female adult) and NML-VZ T11797 (female adult). The specimens were collected by J. V. Arundel in Sydney Island (Manra Island), Phoenix Islands in 1885 and came to the Liverpool national collection via Canon Henry Baker Tristram's collection which was purchased in 1896.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals