Lably
Skip to content

Northern tamandua

  • 4 min read
  • 4 chapters

Explore on Lably

ToursExplore Lably’s 3D tours

Description

The northern tamandua is a medium-sized anteater with a prehensile tail, small eyes and ears, and a long snout. The fur is pale yellow over most of the body, with a distinctive patch of black fur over the flanks, back, and shoulders, that somewhat resembles a vest in shape. The tail has fur on its upper surface for about a third of its length, but is otherwise hairless. The hind feet have five toes, while the fore feet have only four.

Males and females are similar in size and colour, and range from 102 to 130 centimetres (40 to 51 in) in total length, including the 40 to 68 centimetres (16 to 27 in) tail. Adults weigh between 3.2 to 5.4 kilograms (7.1 to 11.9 lb).

The northern tamandua closely resembles its southern relative. In contrast to the northern tamandua, which always has a black-vested pattern, southern tamanduas are highly variable in appearance across their range. Some southern tamandua populations are entirely pale, pale with an incomplete vest, or dark-colored; however, others have the same black vest as northern tamandua, and are more reliably distinguished by size, ear length, various differences in skull shape, and number of tail vertebrae (as well as location, as the two species' ranges don't overlap).

Like other anteaters, the northern tamandua is highly adapted to its unusual diet. The tongue is long, extensible, and covered in sticky saliva able to pick up ants and termites. It has unusually well developed muscles, attached to a large hyoid bone and rooted to the top of the sternum. The entire oral cavity is modified to accommodate this tongue, and is so elongated that the back of the soft palate is level with the fifth cervical vertebra near the base of the neck, rather than at the top of the pharynx as in most other mammals. The jaw muscles and mandible are reduced, and the latter is particularly fragile. Like other anteaters, the northern tamandua has no teeth.

In addition to its diet, and unlike the giant anteater, the northern tamandua is also adapted to an arboreal lifestyle. The muscles of the toes and the presence of a tough pad on the palms makes the forefeet prehensile, enabling them to grip onto projections as it climbs. The middle toe of the forefeet also bears an unusually large claw, and the toe has enough muscle and leverage to allow it to rip open wood to get at the ants within.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms