Lably
Skip to content

Reproduction and life cycle of the golden eagle

  • 22 min read
  • 6 chapters
Captive Golden Eagle ( Aquila chrysaetos ) in flight in the United Kingdom
Tony Hisgett from Birmingham, UK · CC BY 2.0

Related on Lably

Through Italy, Switzerland and Habitat

Golden eagles typically build several eyries within their territory and use them alternately for several years. Their nesting areas are characterized by the extreme regularity of the nest spacing. In 9 studies of annual nest spacing, the average minimum distance between nests range from 16 km (9.9 mi) apart in Norway to 8 km (5.0 mi) apart in Switzerland. Nests in Scotland may found at anywhere from 10 to 65 pairs per 1,000 km2 (390 sq mi), with an average of over 20 pairs found per area.

In much of continental Europe, densities of less than 10 pairs per 1,000 km2 (390 sq mi) are typical. In the United States different areas had from 10 to more than 20 pairs on average per 1,000 km2 (390 sq mi). Wyoming had the greatest densities of breeding golden eagles of any complied study, though numbers were comparable to western Scotland as there were an average of just over 20 pairs per 1,000 km2 (390 sq mi), with greatest estimated densities of possibly 125 per area. In Wyoming, the distance between nests ranged from 3.1 to 8.2 km (1.9 to 5.1 mi), averaging 5.3 km (3.3 mi). In the wooded peatlands of Sweden and Belarus, a maximum of 5 pairs appear to occur per 1,000 km2 (390 sq mi). In Quebec, the distance between nests ranged from 8 to 44.7 km (5.0 to 27.8 mi). In the Snake River canyon in Idaho, nests are 5 to 8 km (3.1 to 5.0 mi) apart, while two other nearby studies in Idaho found the average distance were 4.3 km (2.7 mi) and 4.39 km (2.73 mi), respectively. The nesting density for a breeding population near Livermore, California, and the Altamont Pass Wind Farm is among the highest in the world for golden eagles, with at least 44 pairs in 1997, a density of one pair per 19 km (12 mi). Due to the consistency of use by golden eagle pairs, population densities change generally happens only quite gradually.

Nest requirements

Golden eagles seem to prefer to build their nests on cliffs where they are available. Nests are generally located at around half of the maximum elevation of the surrounding land. This height preference may be related to having the ability to transport heavy prey downhill rather than uphill. A massive benefit to cliff nests is that they tend to be largely or entirely inaccessible to mammalian predators on foot (including humans). In Spain, studies revealed the preferred sites of golden eagle nests were on inaccessible cliffs at a great distance from tracks, roads and villages. 95.6% of 410 nests built in Scotland were on cliffs. Similarly, in Bulgaria, Italy, Switzerland, France and Yugoslavia, more than 90% of golden eagles nests were located on cliffs. Greek nests are mostly on cliff ledges, but in the Evros District, nearly 30% of the population nests on trees, mostly pines. Rural, arid areas of Europe such as the Iberian peninsula, Provence in France and the Apennines in Italy, fire combined with pastoral activity has maintained suitable nesting sites at relatively low elevations. In the Spanish Pyrenees, however, nest were found at up to 1,500 m (4,900 ft) in elevation. 80% of nests in Spain are on rocky cliffs, the remaining 20% being in trees. Rocky, low mountainous areas are used for nesting in Israel. All known nests in Iraq have been on cliffs. In Norway, the mean elevation of nests was 500–600 m (1,600–2,000 ft). Throughout the Baltic States and eastern Fennoscandia, golden eagles inhabit relatively flat wooded peatlands and, here, the local golden eagles generally nest in trees. Tree nests are known to be used exclusively in Estonia and Belarus. On the island of Gotland in Sweden, the trees holding nests had an average trunk diameter of more than 55 cm (1.80 ft) and an average height of 17.2 m (56 ft) with the nest being located at an average of 11.7 m (38 ft) above the ground. Cliff nests are preferred as nesting sites in most of North America. In Northern California, tree nests were apparently mainly used. In the forested landscape of western Washington, where large clear cut areas having provided suitable hunting habitat, golden eagles almost exclusively nest in Douglas firs (Pseudotsuga menziesii) at forest edge. There, the nest-hosting tree were 38 to 72 m (125 to 236 ft) with the nest being located at a height of 20 to 64 m (66 to 210 ft). In a study of 170 eyries in the state of Wyoming, 111 were on deciduous trees, 36 in ponderosa pines (Pinus ponderosa) and 23 on sides of buttes or bluffs along river. Cottonwood and willow trees dominated the trees selected, averaging 73 cm (2.40 ft) in diameter and 13.4 m (44 ft) in height. In Wyoming, the tree nests are often the tallest tree in a stand and are in a small or isolated woodlot less than 500 m (1,600 ft) away from large clearcuts or fields. Ground nest are rare in Scotland but not uncommon in the United States, especially in arid areas of states such as Nevada, North Dakota and Wyoming. Ground nests typically occur on lofty hills which have little ground vegetation and require adults to have a good protective all-around view. Other exceptional nest sites known in North America have included river banks, abandoned gold dredges and electrical transmission towers.

Both heavy rain and excessive heat can potentially kill nestlings, so golden eagles often place their nests to suit the local climate. In northern areas, such as Alaska, sun exposure (southern orientation) may help nesting success, while those nesting in hot, lowland Utah and arid regions of Israel were mainly northerly facing to keep the nest out of the hot glare of the sun. Almost all established breeding golden eagles build more than one nest. A typical range of nests per pair is between 2 and 5. In Sweden, pairs on average built 2.4 of them. There is an average of about 4.5 nests per pair in Scotland. In Idaho, there was an average of 6 nests per pair. In more exceptional cases, up to 13 nests have built by a single pair in Scotland and up to 12 by a single pair in Idaho. Some pairs utilize alternate nest sites every year, others apparently rarely use alternate nests. Some golden eagle pairs may not use a nest for up to six years after its construction. Golden eagle nests usually consist of heavy tree branches, upholstered with grass when in use. As is typical of a large accipitrid, the nests of golden eagles are very large. However, they are smaller on average than bald eagle nests. In Kazakhstan, golden eagle nests were similar in size to white-tailed eagle nests. In the Isle of Mull in Scotland, however, white-tailed eagle nests were slightly larger as they used thicker, larger sticks lined with grass that make a more massive nest than the isle's golden eagle nests, which used thinner sticks or heather and lined their nest with woodrush. In Arizona, golden eagle nests averaged 175.7 cm (69.2 in) in length (ranging from 121.9 to 264.2 cm (48.0 to 104.0 in)), 119.8 cm (47.2 in) in width (range of 83.8–203.2 cm (33.0–80.0 in)), and 65.0 cm (25.6 in) in height (range of 12.7–200.7 cm (5.0–79.0 in)). The sticks used in the Arizona nests ranged up to a length of 185.4 cm (73.0 in), a diameter of 5.3 cm (2.1 in) and a weight of 980 g (2.16 lb). Nests in Scotland average 133 cm (52 in) in length, 106 cm (42 in) in width and 79 cm (31 in) in depth. In Washington state, tree nests averaged 90 cm (35 in) in depth and 1.2 to 1.5 m (3.9 to 4.9 ft) in diameter. Nests in Sweden averaged 140 cm (55 in) in length, 140 cm (55 in) in width and 110 cm (43 in) in depth. Nests in Kazakhstan averaged 148.3 cm (58.4 in) in length, 115.7 cm (45.6 in) in diameter and 48 cm (19 in) in depth. The nest of the golden eagle may weigh well over 250 kg (550 lb). As the eagles use a nest repeatedly, they repair their nests whenever necessary and enlarge them during each use. If the eyrie is situated on a tree, supporting tree branches may break because of the weight of the nest. The largest known golden eagle nest, located on a steep river butte along Sun River in Montana, was 6.1 m (20 ft) deep and 2.59 m (8.5 ft) in width. Certain other animals—too small to be of interest to the huge raptor—sometimes use the nest as shelter or even as a nest for themselves, for the incidental protection offered. This has mainly been associated with Eurasian wren (Troglodytes troglodytes) in Europe, though has also been recorded remarkably with ring ouzels (Turdus torquatus) and pine martens, both of which have been recorded as prey for golden eagles elsewhere in Europe. In a similar situation, little curlews in northeastern Siberia apparently gain some protection from predators by nesting close to golden eagle eyries. In each case, the natural predators of these animals are just the right size for golden eagle prey, and therefore avoid active eyries. Related species such as eastern imperial and Bonelli’s eagles have been observed to nest in abandoned golden eagle nests, as well as distantly related or unrelated raptors including white-tailed eagles, lammergeiers, gyrfalcons and peregrine falcons.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals