Lably
Skip to content

Ringed seal

Species of carnivore

  • 12 min read
  • 7 chapters

Related on Lably

Through Japan and Atlantic Ocean

The ringed seal is the most abundant and wide-ranging ice seal in the Northern Hemisphere; they can be found throughout the Arctic Ocean, into the Bering Sea and Okhotsk Sea as far south as the northern coast of Japan in the Pacific, and throughout the North Atlantic coasts of Greenland, Baltic Sea, Scandinavia as far south as Newfoundland. Two freshwater subspecies live in northern Europe. They are the smallest members of the seal family found in these regions, averaging 1.5 metres (5 ft) in length.

The average lifespan of a ringed seal is 40 years. They have a solitary lifestyle, and their diet consists mostly of Arctic cod and planktonic crustaceans. They are a primary prey of polar bears – which are their primary predator – and killer whales, and have long been a component of the diet of indigenous people of the Arctic.

Recently, the biggest threat to ringed seals has been the changing temperature in the Arctic and the detrimental changes to sea ice that follow. Declines in snowpack and sea ice due to increasing ocean temperatures and atmospheric temperatures poses a threat to their survival. However, some projections indicate that the extinction of their predators due to warming may ultimately allow ringed seal numbers to thrive.

Description

The ringed seal is the smallest and most common seal in the Arctic, with a small head, short cat-like snout, and a plump body. Its coat is dark with silver rings on the back and sides and a silver belly, giving this seal its vernacular name. Depending on subspecies and condition, adult size can range from 100 to 175 cm (39.5 to 69 in) and adult weight can vary from 32 to 140 kg (71 to 309 lb). Its average length is about 5 ft (1.5 m) long, with an average weight of about 50–70 kg (110–150 lb). Though it is generally considered the smallest species in the true seal family, several related species, especially the Baikal seal, may approach similarly small dimensions. Their small front flippers have claws more than 2.5 cm (1 in) thick that are used to maintain breathing holes through ice sheets as thick as 6 ft (1.8 m).

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals