Lably
Skip to content

Southern boubou

  • 3 min read
  • 4 chapters

Related on Lably

Through Bird, Africa and Binomial nomenclature

This species is found in southeastern Africa, mainly in southeastern Zimbabwe, eastern Botswana, Mozambique and southern and eastern South Africa. It frequents dense thickets in forests, mangroves, scrub and gardens. In drier regions, it is found in riverside woodland.

Taxonomy

The southern boubou was formally described in 1788 by the German naturalist Johann Friedrich Gmelin in his revised and expanded edition of Carl Linnaeus's Systema Naturae. He placed it with the shrikes in the genus Lanius and coined the binomial name Lanius ferrugineus. The specific epithet is Latin meaning "rusty-coloured". Gmelin based his description on the "ferruginous bellied shrike" that had been described in 1781 by the English ornithologist John Latham in his book A General Synopsis of Birds. Latham had examined a specimen from South Africa that formed part of the collection of a Mrs Blomefield. The southern boubou is now one of 22 species placed in the genus Laniarius that was introduced in 1816 by the French ornithologist Louis Pierre Vieillot. A molecular phylogenetic study published in 2008 found that the southern boubou was sister to the East Coast boubou (Laniarius sublacteus).

Six subspecies are recognised:

  • L. f. transvaalensis Roberts, 1922 – southeast Botswana, north South Africa and Eswatini (formerly Swaziland)
  • L. f. tongensis Roberts, 1931 – south Mozambique and east South Africa
  • L. f. natalensis Roberts, 1922 – west, south KwaZulu-Natal to southwest Eastern Cape Province (east, southeast South Africa)
  • L. f. pondoensis Roberts, 1922 – northeast Eastern Cape Province (southeast South Africa)
  • L. f. savensis da Rosa Pinto, 1963 – southeast Zimbabwe and south Mozambique
  • L. f. ferrugineus (Gmelin, JF, 1788) – south Western Cape Province (south South Africa)

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals