Lably
Skip to content

Spur-winged goose

  • 4 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Beak, Aquatic plant and Grain

Description

Adults are 75–115 cm (30–45 in) long, and weigh an average of 4–6.8 kg (8.8–15.0 lb) (rarely up to 10 kg (22 lb)), with ganders (males) being noticeably larger than the geese. The wingspan can range from 150 to 200 cm (59 to 79 in). One source claims the average weight of males is around 6 kg (13 lb) and the weight of females is around 4.7 kg (10 lb). However, 11 individuals that were banded in South Africa, were found to average only 3.87 kg (8.5 lb), with a range of 2.4 to 5.4 kg (5.3 to 11.9 lb). Another South African-based study found 58 males weighing an average of 5.52 kg (12.2 lb) and measuring 98.1 cm (38.6 in) in total length; meanwhile, 34 females averaged 3.35 kg (7.4 lb) in weight and 84.2 cm (33.1 in) in total length. Among standard measurements, the wing chord is 42.5 to 55 cm (16.7 to 21.7 in), the bill is 5.7 to 6.4 cm (2.2 to 2.5 in) and the tarsus is 5.7 to 12 cm (2.2 to 4.7 in). They are among the largest true African waterfowl (besides the wading Goliath heron) and are, on average, the world's largest "goose", although in average weight, their size is at least rivaled by the Cape Barren goose. Spur-winged geese appear to be more closely allied to shelducks than "true geese" such as those from the Branta and Anser genera. They are mainly black, with a white face and large white wing patches. The long legs are pinkish red in colour.

The male differs from the female, not only in size, but also in having a larger red facial patch extending back from the red bill, and a knob at the base of the upper mandible. This is generally a quiet species. Typically, only males make a call, which consists of a soft bubbling cherwit when taking wing or alarmed. During breeding displays or in instances of alarm, both sexes may utter other inconspicuous calls.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Physical