Western hooded pitta
- 2 min read
- 2 chapters
Related on Lably
Through Asia, Binomial nomenclature and Java
Taxonomy
The western hooded pitta was described by the German zoologist Philipp Statius Müller in 1776 and given the binomial name Turdus sordidus. Statius Müller's description was based on a plate showing the "Merle des Philippines" published by Comte de Buffon in his Planches Enluminées D'Histoire Naturelle. The species is now placed in the genus Pitta that was erected by the French ornithologist Louis Pierre Vieillot in 1816. The specific epithet sordida is Latin for "shabby" or "dirty".
Six subspecies are recognised:
- P. s. cucullata Hartlaub, 1843 – north India to south China and Indochina
- P. s. mulleri (Bonaparte, 1850) – Malay Peninsula, Sumatra, Java, Borneo and southwest Sulu Archipelago (south Philippines)
- P. s. bangkana Schlegel, 1863 – Bangka and Belitung (east of south Sumatra)
- P. s. sordida (Müller, PLS, 1776) – Philippines (except Palawan group)
- P. s. palawanensis Parkes, 1960 – Palawan group (southwest Philippines)
- P. s. sanghirana Schlegel, 1866 – Sangihe Islands (northeast of Sulawesi)
Sign in to keep reading
One more chapter is free with a Lably account.
Behaviour
Western hooded pittas can reach a length of 16 to 19 cm (6.3 to 7.5 in) and a weight of 42 to 70 g (1.5 to 2.5 oz). It has a black head, chestnut crown and green body and wings. Its diet consists of various insects (including their larvae), which they hunt on the ground, and berries. In the breeding period, which lasts from February to August, they build nests on the ground; both parent take care of the eggs and the fledglings. They are highly territorial and their fluty double-noted whistle calls ("qweeek-qweeek") can be constantly heard from their territories, sometimes throughout the nights.
The International Union for Conservation of Nature is concerned in particular about the ongoing loss of habitat that this bird suffers, which is reducing its numbers, but has rated it as being a "least concern species" because the rate of population decline is insufficient to warrant a threatened category.
In captivity, western hooded pittas mix well with other species although they may be aggressive toward other pittas when breeding. In London Zoo they are kept in a large walk-through aviary in the restored Blackburn Pavilion bird house, while at the Durrell Wildlife Park they are in a large walk-through exhibit with birds such as Palawan peacock-pheasants and white-rumped shamas.

