Lably
Skip to content

White-crowned forktail

  • 7 min read
  • 4 chapters

Related on Lably

Through China, Indian subcontinent and Habitat

A shy bird, the white-crowned forktail stays near water, and forages on the edges of rivers and streams for invertebrates. Its breeding season is between March and September, and possibly extends till October. Its nests are also built near the water, and are constructed of plant material. The eggs are between two and five in number, though there is latitudinal variation. Multiple broods in a year have been observed in China. The white-crowned forktail is found in China, Southeast Asia and also in northeastern parts of the Indian subcontinent. Its natural habitats are subtropical or tropical moist lowland forests and subtropical or tropical moist montane forests. Its elevational range varies across its range, from a minimum of 185 metres (607 ft) above sea level to a maximum of 2,400 metres (7,900 ft). It is categorized as a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature.

Taxonomy

The white-crowned forktail was formally described in 1818 by French ornithologist Louis Vieillot based on a specimen that had been collected in Java. Vieillot placed it with the thrushes in the genus Turdus and coined the binomial name Turdus leschenaulti. The specific epithet was chosen to honour the French naturalist and collector Jean-Baptiste Leschenault de La Tour. The white-crowned forktail is now one of eight forktails placed in the genus Enicurus that was introduced in 1822 by the Dutch zoologist Coenraad Jacob Temminck.

Five subspecies are recognised.

The species was found to be more distantly related to the slaty-backed forktail and the little forktail than to other forktail species. The precise geographic delineation between E. l. borneensis and E. l. frontalis is not known. It is closely related to the Bornean forktail (Enicurus borneensis) which replaces it in mountain areas of Borneo. E. borneensis was previously considered a sixth subspecies of the white-crowned forktail. It is genetically distinct from the white-crowned forktail, but morphologically similar.

Sign in to keep reading

3 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals