Lably
Skip to content

Amazon river dolphin

Species of toothed whale

  • 22 min read
  • 5 chapters
Amazonas-Flussdelphin: Orinoko im Zoo Duisburg
Oceancetaceen · CC BY-SA 2.0 de

Related on Lably

Through Endemism and Amazon basin

The Amazon river dolphin is the largest species of river dolphin, with many adult males reaching 185 kilograms (408 lb) in weight, and 2.5 metres (8.2 ft) in length. Adults acquire a pink color, more prominent in males, giving it its nickname "pink river dolphin". Sexual dimorphism is very evident, with males measuring 16% longer and weighing 55% more than females. Like other toothed whales, they have a melon, an organ that is used for bio sonar. The dorsal fin, although short in height, is regarded as long, and the pectoral fins are also large. The fin size, unfused vertebrae, and its relative size allow for improved maneuverability when navigating flooded forests and capturing prey.

They have one of the widest-ranging diets among toothed whales, and feed on up to 53 different species of fish, such as croakers, catfish, tetras and piranhas. They also consume other animals such as river turtles, aquatic frogs, and freshwater crabs.

In 2018, this species was ranked by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) as endangered, with a declining population. Threats include incidental catch in fishing lines, direct hunting for use as fishing bait or predator control, damming, and pollution.

Until 2025, it was the only species of river dolphin kept in captivity, mainly in South American countries like Venezuela. It was said to be difficult to train, and had a high mortality rate among captive individuals.

Taxonomy

The species Inia geoffrensis was described by Henri Marie Ducrotay de Blainville in 1817. Originally, the Amazon river dolphin belonged to the superfamily Platanistoidea, which constituted all river dolphins, making them a paraphyletic group. Today, however, the Amazon river dolphin has been reclassified into the superfamily Inioidea. There is no consensus on when and how their ancestral species penetrated the Amazon basin; they may have done so during the Miocene from the Pacific Ocean, before the formation of the Andes, or from the Atlantic Ocean.

There is ongoing debate about the classification of species and subspecies. The IUCN and Committee on Taxonomy of the Society for Marine Mammalogy recognize two subspecies: I. g. geoffrensis (Amazon river dolphin) and I. g. boliviensis (Bolivian river dolphin). A third proposed subspecies, I. g. humboldtiana (Orinoco river dolphin), was first described in 1977. Molecular analysis suggests that the Orinoco dolphins are derived from the Amazon population and are not genetically distinct. Comparative morphological research also indicates that I. g. humboldtiana is not distinguishable from I. g. geoffrensis. However, Cañizales (2020) found that I. g. humboldtiana skulls were morphologically distinct and recommended that it be elevated to species status.

In 2012, it was proposed that I. g. boliviensis was a different species based on skull morphology. In 2002, following the analysis of mitochondrial DNA specimens from the Orinoco basin, the Putumayo River (tributary of the Amazon) and the Tijamuchy and Ipurupuru rivers, geneticists proposed that genus Inia be divided into at least two evolutionary lineages: one restricted to the river basins of Bolivia and the other widely distributed in the Orinoco and Amazon. A recent study, with more comprehensive sampling of the Madeira system, including above and below the Teotonio Rapids (which were thought to obstruct gene flow), found that the Inia above the rapids did not possess unique mtDNA. As such the species level distinction once held is not supported by current results. Therefore, the Bolivian river dolphin is currently recognized as a subspecies. In addition, a 2014 study identifies a third species in the Araguaia-Tocantins basin, but this designation is not recognized by any international organization and the Committee on Taxonomy of the Society for Marine Mammalogy suggests this analysis is not persuasive.

Subspecies

Inia geoffrensis geoffrensis inhabits most of the Amazon River, including rivers Tocantins, Araguaia, low Xingu and Tapajos, the Madeira to the rapids of Porto Velho, and rivers Purus, Yurua, Ica, Caqueta, Branco, and the Rio Negro through the channel of Casiquiare to San Fernando de Atabapo in the Orinoco river, including its tributary: the Guaviare.

Inia geoffrensis boliviensis has populations in the upper reaches of the Madeira River, upstream of the rapids of Teotonio, in Bolivia. It is confined to the Mamore River and its main tributary, the Iténez.

Inia geoffrensis humboldtiana are located in the Orinoco River basin, including the Apure and Meta rivers. This subspecies is restricted, at least during the dry season, to the waterfalls of Rio Negro rapids in the Orinoco between Puerto Samariapo and Puerto Ayacucho, and the Casiquiare canal. This subspecies is not recognized by the Committee on Taxonomy of the Society for Marine Mammalogy, or the IUCN.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals