Lably
Skip to content

Giant otter

Species of mammal

  • 23 min read
  • 7 chapters
Giant otters ( Pteronura brasiliensis ), Three Brothers River, Near Porto Jofre, Pantanal, Brazil
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through South America, Carnivore and Human

The giant otter ranges across north-central South America; it lives mostly in and along the Amazon River and in the Pantanal. Its distribution has been greatly reduced and is now discontinuous. Decades of poaching for its velvety pelt, peaking in the 1950s and 1960s, considerably diminished population numbers. The species was listed as endangered in 1999 and wild population estimates are typically below 5,000. The Guianas are one of the last real strongholds for the species, which also enjoys modest numbers – and significant protection – in the Peruvian Amazonian basin. It is one of the most endangered mammal species in the Neotropics. Habitat degradation and loss is the greatest current threat. They are also rare in captivity; in 2003, only 60 giant otters were being held.

The giant otter shows a variety of adaptations suitable to an amphibious lifestyle, including exceptionally dense fur, a wing-like tail, and webbed feet. The species prefers freshwater rivers and streams, which are usually seasonally flooded, and may also take to freshwater lakes and springs. It constructs extensive campsites close to feeding areas, clearing large amounts of vegetation. The giant otter subsists almost exclusively on a diet of fish, particularly characins and catfish, but may also eat crabs, turtles, snakes and small caimans. It has no serious natural predators other than humans, although it must compete with other predators, such as the Neotropical otters and various crocodilian species, for food resources.

Name

The giant otter has a handful of other names. In Brazil it is known as ariranha, from the Tupi word arerãîa, or onça-d'água, meaning water jaguar. In Spanish, river wolf (Spanish: lobo de río) and water dog (Spanish: perro de agua) are used occasionally (though the latter also refers to several different animals) and may have been more common in the reports of explorers in the 19th and early 20th centuries. All four names are in use in South America, with a number of regional variations. "Giant otter" translates literally as nutria gigante and lontra-gigante in Spanish and Portuguese, respectively. Among the Achuar people, they are known as wankanim, among the Sanumá as hadami, and among the Makushi as turara. The genus name, Pteronura, is derived from the Ancient Greek words πτερόν (pteron, feather or wing) and οὐρά (oura, tail), a reference to its distinctive, wing-like tail.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals