Lably
Skip to content

Cougar

Wild cat species native to the Americas

  • 25 min read
  • 8 chapters
North American cougar (Puma concolor couguar) in Glacier National Park in the U.S. state of Montana.
National Park Service · Public domain

Related on Lably

Through North America, South America and Western Hemisphere

The cougar is largely solitary. Its activity pattern varies from diurnality and cathemerality to crepuscularity and nocturnality between protected and non-protected areas, and is apparently correlated with the presence of other predators, prey species, livestock and humans. It is an ambush predator that pursues a wide variety of prey. Ungulates, particularly deer, are its primary prey, but it also hunts rodents. It is territorial and lives at low population densities. Individual home ranges depend on terrain, vegetation and abundance of prey. While large, it is not always the dominant apex predator in its range, yielding prey to other predators. It is reclusive and mostly avoids people. Fatal attacks on humans are rare but increased in North America as more people entered cougar habitat and built farms.

The cougar is listed as Least Concern on the IUCN Red List. Intensive hunting following European colonization of the Americas and ongoing human development into cougar habitat has caused populations to decline in most parts of its historical range. In particular, the eastern cougar population is considered to be mostly locally extinct in eastern North America since the early 20th century, with the exception of the isolated Florida panther subpopulation.

Naming and etymology

The cougar holds the Guinness record for the animal with the greatest number of names, with over 40 in English alone. The word cougar is borrowed from the Portuguese çuçuarana, via French, derived from the Tupi language. A form in Brazil is suçuarana. In the 17th century, Georg Marcgrave named it cuguacu ara. Marcgrave's rendering was reproduced in 1648 by his associate Willem Piso. Cuguacu ara was then adopted by John Ray in 1693. In 1774, Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon converted cuguacu ara to cuguar, which was later modified to "cougar" in English. Gaelic, or Erse, has similar (likely unrelated) words, including Scottish Gaelic cugar and cugarbhad (a wild or domesticated male cat; also signifying a hero, gallant, or champion). The usual Gaelic for cat is "cat" (with Cú or Coin signifying a canid).

The name puma is the most common name used in the global scientific literature. Puma is the common name used in Latin America and most parts of Europe and is occasionally used in the United States. The first use of puma in English dates to 1777, introduced from Spanish from the Quechua language.

In the United States, the name mountain lion is commonly used, and in Canada, the name cougar is most commonly used. The term mountain lion was first seen in writing in 1858. Puma concolor is not a true lion of the genus Panthera and cannot roar, nor is its habitat restricted to mountainous regions. The name catamount, a shortening of name "cat of the mountain", has also been in English use for Puma concolor and other wild cats since at least 1664. Panther is often used synonymously with cougar, puma or mountain lion. The name painter is also sometimes used instead of panther, mostly in the southern United States.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms