Lably
Skip to content

Canada lynx

Medium-sized wild cat

  • 21 min read
  • 6 chapters
Canada lynx
Michael Zahra · CC BY-SA 3.0

Related on Lably

Through Canada, Taiga and Habitat destruction

The Canada lynx was first described by Robert Kerr in 1792. Three subspecies have been proposed, but their validity is doubted; it is mostly considered a monotypic species. It ranges across Alaska, Canada and northern areas of the contiguous United States, where it predominantly inhabits dense boreal forests. It is a specialist predator and depends heavily on the snowshoe hare (Lepus americanus) for food. This leads to a prey-predator cycle, as the Canada lynx population responds to the cyclic rises and falls in snowshoe hare populations over the years in Alaska and central Canada. The Canada lynx population increases with an increasing hare population; if the hare population decreases in a given area, it moves to areas with more hares and has fewer offspring. The Canada lynx hunts mainly around twilight, or at night, when the snowshoe hare tends to be active. The Canada lynx waits for the hare on specific trails or in "ambush beds", then pounces on it and kills it by a bite on its head, throat or the nape of its neck. Individuals, particularly of the same sex, tend to avoid each other, forming "intrasexual" territories. The mating season is roughly a month long from March to early April. After a gestation of two to three months, females give birth to a litter of one to eight kittens, which are weaned at the age of 12 weeks.

Given its abundance throughout the range and lack of severe threats, the Canada lynx has been listed as Least Concern on the IUCN Red List. It is regularly trapped for the international fur trade in most of Alaska and Canada but is protected in the southern half of its range due to threats such as habitat loss.

Taxonomy

The scientific name Felis lynx canadensis was proposed by Robert Kerr in 1792 who described a lynx from Canada. In the late 19th century, several lynx zoological specimens were described:

  • Lynx subsolanus was proposed by Outram Bangs in 1897 for a lynx skin and skull collected near Codroy, Newfoundland.
  • Lynx canadensis mollipilosus was proposed by Witmer Stone in 1900 who described a skull and a dark brown skin of a male lynx killed near Wainwright, Alaska.

The placement of the Canada lynx in the genus Lynx was supported by Gerrit Miller in 1912. Until as late as the early 2000s, scientists were divided over whether Lynx should be considered a subgenus of Felis, or a subfamily itself; some even doubted if the Canada lynx should be considered a species on its own. It was recognized by Wallace Christopher Wozencraft in 2005 as a valid Lynx species along with the bobcat (L. rufus), the Eurasian lynx (L. lynx) and the Iberian lynx (L. pardinus). Wozencraft recognized three subspecies of the Canada lynx:

  • L. c. canadensis in Canadian mainland
  • L. c. subsolanus in Newfoundland
  • L. c. mollipilosus in Alaska

The validity of the subspecific status of the Newfoundland lynx was questioned in 1975, as results of a study of coat colour, cranial measurements and weights of Canada lynx specimens showed that the standard measurements are not significantly distinct, apart from a few variations like the Newfoundland lynx's darker coat.

In 2017, the Cat Specialist Group considered the Canada lynx a monotypic species, since it shows little morphological or genetic differences.

The lynx population on Newfoundland is thought to have genetically diverged from the mainland Canada lynx around 20,000 to 33,000 years ago following the Last Glacial Period.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals