Lably
Skip to content

White-tailed deer

Species of deer

  • 37 min read
  • 8 chapters
A white-tailed deer
USDA photo by Scott Bauer · Public domain

Related on Lably

Through Species, Deer and North America

Distribution

In North America, the white-tailed deer is very common (even considered a nuisance in some areas) in states to the east and south of the Rocky Mountains, including southwestern Arizona, with the exception of the American West Coast and Baja California Peninsula, where its ecological niche is filled by the black-tailed deer (in the Pacific Northwest) or the mule deer (Odocoileus hemionus) from that point west except for mixed deciduous riparian corridors, river valley bottomlands, and lower foothills of the northern Rocky Mountain region from Wyoming west to eastern Washington and eastern Oregon, and north to northeastern British Columbia and southern Yukon, including in the Montana valley and foothill grasslands. The westernmost population of the species, known as the Columbian white-tailed deer, was once widespread in the mixed forests along the Willamette and Cowlitz River valleys of western Oregon and southwestern Washington, but current numbers are considerably reduced, and it is classified as near-threatened by the IUCN. This population is separated from other white-tailed deer populations.

Texas is home to by far the most individual white-tailed deer of all U.S. states, Canadian provinces, or Latin American countries, with an estimated population of 5.3million, with both wild deer and farmed herds, the latter raised for large rack size and breeding. High populations of white-tailed deer are known to exist on the Edwards Plateau of Central Texas, as well as in Illinois, Indiana, Iowa, Maryland, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, New Jersey, New York, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, and Wisconsin. The conversion of land adjacent to the Canadian Rockies to agricultural use, and partial clear-cutting of coniferous trees (resulting in widespread deciduous vegetation), has been favorable to the white-tailed deer and has extended its distribution to as far northwest as the Yukon. Populations of white-tailed deer around the Great Lakes have expanded their range north and westward, also due to conversion of land to agricultural use, with local caribou, elk, and moose populations declining. White-tailed deer are crepuscular, meaning they are most active at dawn and dusk, sporadically resting throughout the day and night.

Globally, the white-tailed deer has been introduced (primarily for sport hunting) to New Zealand, Nova Scotia (where they killed off the native caribou via brainworm), Prince Edward Island (where they were eradicated), New Brunswick (although native in some areas around Quebec), the Greater Antilles of the Caribbean (Cuba, Jamaica, Hispaniola, and Puerto Rico), and some countries in Europe (mainly the Czech Republic, Finland, France, Germany, Romania and Serbia).

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals