Lably
Skip to content

Red wolf

Canid native to the southeastern United States

  • 35 min read
  • 7 chapters
Red wolf
LaggedOnUser · CC BY-SA 2.0

Explore on Lably

ToursExplore Lably’s 3D tours

The red wolf's taxonomic classification as a species has been contentious for nearly a century, being considered either a subspecies of the gray wolf or a coywolf (a genetic admixture of coyote and wolf). Although this has caused its exclusion from some conservation lists, in 1973 the U.S. Fish and Wildlife Service recognized it as endangered and in 1996 the International Union for Conservation of Nature listed it as critically endangered. There are perhaps around 30 red wolves in the wild, in addition to those in captivity.

Description

The red wolf's appearance is typical of the genus Canis. It is generally intermediate in size between the coyote and gray wolf, though some specimens may overlap in size with small gray wolves. A study of Canis morphometrics conducted in eastern North Carolina reported that red wolves are morphometrically distinct from coyotes and hybrids. Adults measure 136–165 centimetres (54–65 inches) in length, including the tail, which is about 37 cm (15 in) long. Their weight ranges from 20 to 39 kilograms (44 to 86 pounds), with males averaging 29 kg (64 lb) and females 25 kg (55 lb).

Its pelage is typically more reddish and sparsely furred than the coyote's and gray wolf's, though melanistic individuals do occur. Its fur is generally tawny to grayish in color, with light markings around the lips and eyes. The red wolf has been compared by some authors to the greyhound in general form, owing to its relatively long and slender limbs. The ears are also proportionately larger than the coyote's and gray wolf's. The skull is typically narrow, with a long and slender rostrum, a small braincase and a well developed sagittal crest. Its cerebellum is unlike that of other Canis species, being closer in form to that of canids of the Vulpes and Urocyon genera, thus indicating that the red wolf is one of the more plesiomorphic members of its genus.

The red wolf is more sociable than the coyote, but less so than the gray wolf. It mates in January–February, with an average of 6–7 pups being born in March, April, and May. It is monogamous, with both parents participating in the rearing of young. Denning sites include hollow tree trunks, along stream banks and the abandoned earths of other animals. By the age of six weeks, the pups distance themselves from the den, and reach full size at the age of one year, becoming sexually mature two years later.

Using long-term data on red wolf individuals of known pedigree, it was found that inbreeding among first-degree relatives was rare. A likely mechanism for avoidance of inbreeding is independent dispersal trajectories from the natal pack. Many of the young wolves spend time alone or in small non-breeding packs composed of unrelated individuals. The union of two unrelated individuals in a new home range is the predominant pattern of breeding pair formation. Inbreeding is avoided because it results in progeny with reduced fitness (inbreeding depression) that is predominantly caused by the homozygous expression of recessive deleterious alleles.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals