Lably
Skip to content

Brown bear

Large bear native to Eurasia and North America

  • 37 min read
  • 6 chapters
Kodiak Bear ( Ursus arctos middendorffi ) in Kodiak National Wildlife Refuge , Alaska , United States .
Yathin S Krishnappa · CC BY-SA 3.0

Related on Lably

Through North America, Forest and Omnivore

Throughout the brown bear's range, it inhabits mainly forested habitats in elevations of up to 5,000 m (16,000 ft). It is omnivorous, and consumes a variety of plant and animal species. Contrary to popular belief, the brown bear derives 90% of its diet from plants. When hunting, it will target animals as small as insects and rodents to those as large as moose or muskoxen. In parts of coastal Alaska, brown bears predominantly feed on spawning salmon that come near shore to lay their eggs. For most of the year, it is a usually solitary animal that associates only when mating or raising cubs. Females give birth to an average of one to three cubs that remain with their mother for 1.5 to 4.5 years. It is a long-lived animal, with an average lifespan of 25 years in the wild. Attacks on humans, though widely reported, are generally rare.

While the brown bear's range has shrunk, and it has faced local extinctions across its wide range, it remains listed as a least concern species by the International Union for Conservation of Nature (IUCN) with a total estimated population in 2017 of 110,000. Populations that were hunted to extinction in the 19th and 20th centuries are the Atlas bear of North Africa and the Californian, Ungavan and Mexican populations of the grizzly bear of North America. Many of the populations in the southern parts of Eurasia are highly endangered as well. One of the smaller-bodied forms, the Himalayan brown bear, is critically endangered: it occupies only 2% of its former range and is threatened by uncontrolled poaching for its body parts. The Marsican brown bear of central Italy is one of several currently isolated populations of the Eurasian brown bear and is believed to have a population of only about 50 bears.

The brown bear is considered to be one of the most popular of the world's charismatic megafauna. It has been kept in zoos since ancient times, and has been tamed and trained to perform in circuses and other acts. For thousands of years, the brown bear has had a role in human culture, and is often featured in literature, art, folklore, and mythology.

Etymology

The brown bear is sometimes referred to as the bruin, from Middle English. This name originated in the fable History of Reynard the Fox, translated by William Caxton, from the Middle Dutch word bruun or bruyn, meaning "brown". In the mid-19th-century United States, the brown bear was given the nicknames "Old Ephraim" and "Moccasin Joe".

The scientific name of the brown bear, Ursus arctos, comes from the Latin ursus, meaning "bear", and the Greek ἄρκτος/arktos, also meaning "bear".

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms