Lably
Skip to content

Sun bear

Tropical species of bear

  • 14 min read
  • 7 chapters
Sun bear (Helarctos malayanus) in wild, Kaeng Krachan National Park, Thailand
Rushenb · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Species, Morphology (biology) and Bangladesh

The sun bear's unique morphology with inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws suggests adaptations for climbing, and it is an excellent climber and the most arboreal of all bears. It sunbathes or sleeps in trees 2 to 7 m (6 ft 7 in to 23 ft 0 in) above the ground. It is mainly active during the day, though nocturnality might be more common in areas frequented by humans. It tends to remain solitary, but sometimes occur in pairs such as a mother and her cub. It does not hibernate, possibly because food resources are available the whole year throughout its range. It is an omnivore, and its diet includes ants, bees, beetles, honey, termites, and plant material such as seeds and several kinds of fruits; vertebrates such as birds and deer are also eaten occasionally. It breeds throughout the year; individuals become sexually mature at two to four years of age. Litters comprise one or two cubs that remain with their mother for around three years.

The range of the sun bear is bounded by Northeast India to the north then south to southeast through Bangladesh, mainland Southeast Asia, Brunei and Indonesia. These bears are threatened by heavy deforestation and poaching for food and the wildlife trade. They are also harmed in conflicts with humans when they enter farmlands, plantations, and orchards. The global population is estimated to have declined by 35% since the 1990s. It is listed as vulnerable on the IUCN Red List.

Etymology

The generic name Helarctos comes from two Greek words: ήλιος (hēlios, related to the sun) and αρκτος (arctos, bear). Another name is "honey bear", beruang madu in Malay and Indonesian, in reference to its habit of feeding on honey from honeycombs.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals