Lably
Skip to content

Black-faced spoonbill

Species of bird

  • 6 min read
  • 5 chapters

Related on Lably

Through Asia, South Korea and Japan

Confined to the coastal areas of eastern Asia, it seems that it was once common throughout its area of distribution. It currently breeds mostly on a few small rocky islands off the west coast of North Korea and South Korea, with four wintering sites at Macau, Hong Kong, Taiwan and Vietnam, as well as other places where they have been observed in migration. Wintering also occurs in Jeju, South Korea, Kyushu and Okinawa, Japan, and the Red River delta in Vietnam. More recently, sightings were noted in Thailand, the Philippines, and at additional sites in China.

Black-faced spoonbill was internationally classified as an endangered species by the IUCN in 2000. Nearly driven to global extinction in the 1980s, conservation efforts amongst various Asian countries in recent years has helped in bringing its population back onto a steadily increasing trend.

The population in the 2012 census was recorded at 2,693 birds, with an estimation of 1,600 mature birds. Breeding colonies occur between March and August, on small islands.

In the 2022 global census, the population was recorded at 6,162 individuals.

Black-faced spoonbill is a crepuscular feeder, dependent on intertidal mudflats. Conservation efforts on protecting breeding sites and wintering sites have been made since, and surveys were taken in order to determine the opinions and awareness of the local residents, residing close to their natural habitats. One survey taken by Jin et al. 2008, inquired upon the 'Willingness-To-Pay" factor in the locals, as well as understanding effects on mandatory surcharges compared to voluntary payments.

Taxonomy

A study of mitochondrial DNA of the spoonbills found that black-faced and royal spoonbills were each other's closest relatives. Out of the six species of Platalea, black-faced spoonbill is the rarest.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals