Lably
Skip to content

Bornean orangutan

Species of ape

  • 14 min read
  • 8 chapters
Male of orangutan in Tanjung Puting National Park,Central Kalimantan, Borneo.
Nanosanchez · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Seed, Deforestation and Hunting

The Bornean orangutan inhabits Borneo lowland rain forests and Borneo montane rain forests up to an elevation of 1,500 m (4,900 ft). Its diet includes fruits, seeds, flowers, bird eggs, sap and vines. It is highly intelligent, displaying tool use and distinct cultural patterns. It is listed as Critically Endangered, with deforestation, palm oil plantations, and hunting posing a serious threat to its survival. It is scheduled as a "totally protected animal" under Sarawak state law through the 1998 Wild Life Protection Ordinance.

Taxonomy

The Bornean orangutan was originally named and scientifically described by Carl Linnaeus in 1799 under the scientific name Simia satyrus, meaning "satyr monkey", but was changed when scientists discovered that not all orangutans are one species. The holotype of this organism is located in the British Museum in London. It has three subspecies:

There is some uncertainty about this, however. The population currently listed as P. p. wurmbii may be closer to the Sumatran orangutan (P. abelii) than to the Bornean orangutan. If this is confirmed, P. abelii would be a subspecies of P. wurmbii (Tiedeman, 1808). In addition, the type locality of P. pygmaeus has not been established beyond doubt; it may be from the population currently listed as P. wurmbii (in which case P. wurmbii would be a junior synonym of P. pygmaeus, while one of the names currently considered a junior synonym of P. pygmaeus would take precedence for the taxon in Sarawak and northern West Kalimantan). Bradon-Jones et al. considered P. morio to be a synonym of P. pygmaeus, and the population found in East Kalimantan and Sabah to be a potentially unnamed separate taxon.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals