Lably
Skip to content

Central American squirrel monkey

  • 13 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Invertebrate, Deforestation and South America

It is a small monkey with an orange back and a distinctive white and black facial mask. It has an omnivorous diet, eating fruits, other plant materials, invertebrates and some small vertebrates. In turn, it has a number of predators, including raptors, cats and snakes. It lives in large groups that typically contain between 20 and 75 monkeys. It has one of the most egalitarian social structures of all monkeys. Females do not form dominance hierarchies, and males do so only at breeding season. Females become sexually mature at 2+1⁄2 years, and males at 4 to 5 years. Sexually mature females leave the natal group, but males can remain with their natal group their entire life. The Central American squirrel monkey can live for more than 15 years.

The Central American squirrel monkey population declined precipitously after the 1970s. This decline is believed to be caused by deforestation, hunting, and capture to be kept as pets. Efforts are underway to preserve the species.

Taxonomy

The Central American squirrel monkey is a member of the family Cebidae, the family of New World monkeys containing squirrel monkeys, capuchin monkeys, tamarins and marmosets. Within the family Cebidae, it is a member of the subfamily Saimiriinae, the subfamily containing squirrel monkeys. It is one of five recognized species of squirrel monkey, and the only species occurring outside South America. The Central American Squirrel Monkey is placed in genus Saimiri (Voigt, 1831) along with all the other squirrel monkey species. Among the squirrel monkeys, the Central American squirrel monkey is most closely related to the Guianan squirrel monkey (Saimiri sciureus) and the bare-eared squirrel monkey (Saimiri ustus) and these three species form the S. sciureus species group. The binomial name Saimiri oerstedii was given by Johannes Theodor Reinhardt in honor of his fellow Danish biologist Anders Sandøe Ørsted.

There are two subspecies of the Central American squirrel monkey:

  • Black-crowned Central American squirrel monkey, Saimiri oerstedii oerstedii
  • Grey-crowned Central American squirrel monkey, Saimiri oerstedii citrinellus

S. o. oerstedii lives in the western Pacific portion of Panama and the Osa Peninsula area of Costa Rica (including Corcovado National Park), while S. o. citrinellus lives in the Central Pacific portion of Costa Rica. The largest estimate (most recently in 2003) is that the remaining wild population of S. o. citrinellus is only 1,300 to 1,800 individuals.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals