Cisticola
Genus of birds
- 3 min read
- 5 chapters
Related on Lably
Taxonomy
The genus was described by the German naturalist Johann Jakob Kaup in 1829. The type species, Sylvia cisticola by tautonymy, is now treated as a subspecies of Cisticola juncidis. The name Cisticola is from Ancient Greek κίσθος kisthos or κίστος kistos, "rock-rose (Cistus)", and Latin colere, "to dwell".
Sign in to keep reading
4 more chapters are free with a Lably account.
Range and habitat
Cisticolas are widespread through the tropical and subtropical regions of the Old World. Africa, which is home to almost all of the species, is the most likely ancestral home of the group. Cisticolas are usually non-migratory with most species attached to (and often distinguishable by) their habitats.
A variety of open habitats are occupied. These include wetlands, moist or drier grasslands, open or rocky mountain slopes, and human-modified habitats such as road verges, cultivation, weedy areas or pasture. The species preferring wetlands can be found at the edges of mangrove, or in papyrus, common reed, or typha swamps. Cisticolas are generally quite common within what remains of their preferred habitats.
The zitting cisticola (or fan-tailed warbler) is widespread throughout the Old World tropics and also breeds in southern Europe. It has been spreading northwards in western Europe with the warming climate, and has occurred on a few occasions as a vagrant to England, with breeding recorded there for the first time in 2025.
Description
Cisticolas are small (from 9–17 cm) and with brown plumage; they may be either streaked dark brown on lighter brown above, or more plainly uniform brown above. The underparts are paler, usually whitish or buff. The tails are distinctively short in several species. Because of their small size and often skulking, they are generally more easily heard than seen, except when singing in flight. Several have more brightly coloured crowns, orange-brown to golden, to (rarely) white. The similar plumage of many species can make them hard to identify, particularly in winter when they seldom emerge from the vegetation. Many African species, in particular, are difficult to distinguish other than by their calls. Fourteen species are named from their calls or songs, from "singing" and "chirping" to "bubbling", "croaking", "rattling", "siffling", "tinkling", "trilling", "wailing", and "zitting". The sexes are largely alike in plumage or with small differences mainly in the bill colour and amount of streaking on the head, but many show sexual dimorphism in size, with the males heavier than the females.
The smallest is tiny cisticola at 9–10 cm long and 5–10 g weight, the largest is croaking cisticola at 13–17 cm long and 12–29 g (male 16–29 g, female 12–18 g) weight.
Behaviour
Male cisticolas are polygamous. The female builds a discreet nest deep in the grasses, often binding living leaves into the soft fabric of felted plant down, cobweb, and grass: a cup shape for the zitting cisticola with a canopy of tied-together leaves or grasses overhead for camouflage, a full dome for the golden-headed cisticola. The average clutch is about 4 eggs, which take about 2 weeks to hatch.
In summer, male cisticolas of smaller species make spectacular display flights while larger species perch in prominent places to sing lustily. Despite its size and well-camouflaged, brown-streaked plumage, the male golden-headed cisticola of Australia and southern Asia produces a small, brilliant splash of golden-yellow colour in the dappled sunlight of a reed bed.
The parasitic weaver is a specialist brood parasite of cisticolas and the related prinias.
List of species
The genus contains 53 species:

