Lably
Skip to content

Colugo

Family of mammals

  • 4 min read
  • 5 chapters
A colugo ( Galeopterus variegatus , adult female), seen in the Central Catchment Nature Reserve , Singapore. Order: DERMOPTERA Family: Cynocephalidae Species: Galeopterus (or Cynocephalus ) variegatus
Lip Kee Yap . · CC BY-SA 2.0

Related on Lably

Through Herbivore, Gastrointestinal tract and Evolution

Characteristics

Colugos are nocturnal, tree-dwelling, gliding mammals.

Appearance and anatomy

They reach lengths of 35 to 40 cm (14 to 16 in) and weigh 1 to 2 kg (2.2 to 4.4 lb). They have long, slender front and rear limbs, a medium-length tail, and a relatively light build. The head is small, with large, front-focused eyes for excellent binocular vision, and small rounded ears.

The incisor teeth of colugos are highly distinctive; they are comb-like in shape with up to 20 tines on each tooth. The incisors are analogous in appearance and function to the incisor suite in strepsirrhines, which is used for grooming. The second upper incisors have two roots, another unique feature among mammals. The dental formula of colugos is: 2.1.2.33.1.2.3

Movement

Colugos are proficient gliders, and thought to be better adapted for flight than any other gliding mammal. They can travel as far as 70 m (230 ft) from one tree to another without losing much altitude, with a Malayan colugo (Galeopterus variegatus) individual having been observed traveling about 150 m (490 ft) in one glide.

Their ability to glide is possible because of a large membrane of skin that extends between their paired limbs. This gliding membrane, or patagium, runs from the shoulder blades to the fore paws, from the tip of the rear-most fingers to the tip of the toes, and from the hind legs to the tip of the tail. Colugos' gliding ability is aided by specialized muscles that control the tension and movement of the gliding membrane. The platysma myoides and platysma cervicale help adjust the patagium’s shape for better control during flight. The sternomastoideus and cleidomastoideus stabilize the head and neck, improving balance and maneuverability mid-air. The spaces between the colugo's fingers and toes are webbed. As a result, colugos were once considered to be close relatives of bats. Today, on account of genetic data, they are considered to be more closely related to primates.

Colugos are unskilled climbers; they lack opposable thumbs. They progress up trees in a series of slow hops, gripping onto the bark with their small, sharp claws. They spend most of the day resting. At night, colugos spend most of their time up in the trees foraging, with gliding being used to either find another foraging tree or to find possible mates and protect territory.

Behavior and diet

Colugos are shy, nocturnal, solitary animals found in the tropical forests of Southeast Asia. Consequently, very little is known about their behavior. They are herbivorous and eat leaves, shoots, flowers, sap, and fruit. They have well-developed stomachs and long intestines capable of extracting nutrients from leaves and other fibrous material.

As part of colugos' evolution into nocturnal species, they developed night vision. Colugos spend their days resting in tree holes and are active at night time; traveling around 1.7 kilometres (1.1 miles) at night. Colugos may also be a territorial species.

Life cycle

Although they are placentals, colugos raise their young in a manner similar to marsupials. Newborn colugos are underdeveloped and weigh only 35 g (1.2 oz). They spend the first six months of life clinging to their mother's belly. The mother colugo curls her tail and folds her patagium into a warm, secure, quasi-pouch to protect and transport her young. The young do not reach maturity until they are two to three years old. In captivity, they live up to 15 years, but their lifespan in the wild is unknown.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals