Lably
Skip to content

Gelada

Species of Old World monkey

  • 13 min read
  • 5 chapters
Gelada ( Theropithecus gelada gelada ) male, near Debre Libanos, Ethiopia
Charles J. Sharp · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Grassland, Monkey and Fossil

It has buff to dark brown hair with a dark face and pale eyelids. Adult males have longer hair on their backs and a conspicuous bright red patch of skin shaped like an hourglass on their chests. Females also have a bare patch of skin but it is less pronounced, except during estrus, when it brightens and exhibits a "necklace" of fluid-filled blisters. Males average 18.5 kg (41 lb) and females average 11 kg (24 lb) in weight. The head-body length is 50–75 cm (20–30 in) with a tail of 30–50 cm (12–20 in).

The gelada has a complex multilevel social structure. Reproductive units and male units are the two basic groupings. A band comprises a mix of multiple reproductive units and male units; a community is made up of one to four bands. Within the reproductive units the females are commonly closely related. Males will move from their natal group to try to control a unit of their own and females within the unit can choose to support or oppose the new male. When more than one male is in the unit, only one can mate with the females. The gelada has a diverse repertoire of vocalizations thought to be near in complexity to that of humans.

The population of geladas is thought to have dropped from 440,000 in the 1970s to 200,000 in 2008. Despite the heavy loss, it is listed as least concern by the International Union for Conservation of Nature.

Taxonomy and evolution

Since 1979, the gelada is customarily placed in its own genus (Theropithecus), though some genetic research suggests that this monkey should be grouped with its baboon (genus Papio) kin; other researchers have classified the species even more distantly from Papio. While Theropithecus gelada is the only living species of its genus, separate, larger species are known from the fossil record: T. brumpti, T. darti and T. oswaldi, formerly classified under genus Simopithecus. Theropithecus, while restricted at present to Ethiopia, is also known from fossil specimens found in Africa and the Mediterranean into Asia, including South Africa, Malawi, the Democratic Republic of the Congo, Tanzania, Uganda, Kenya, Algeria, Morocco, Spain, and India (more exactly at Mirzapur, Cueva Victoria, Pirro Nord, Ternifine, Hadar, Turkana, Makapansgat, and Swartkrans).

The two subspecies of gelada are:

  • Northern gelada, T. g. gelada
  • Eastern gelada, southern gelada, or Heuglin's gelada, T. g. obscurus

Common name

The gelada has been referred to by other names, including the "gelada baboon", "bleeding-heart baboon", or simply "baboon", implying a monophyletic relationship with baboons, which historically included (apart from Theropithecus) the genera Papio (true baboons), and Mandrillus (mandrills and drills). Since the 1990s, however, molecular phylogenetic studies clarified relationships among papionin monkeys, demonstrating that mangabeys of the genus Lophocebus are more closely related to Papio and Theropithecus, while mangabeys of the genus Cercocebus are more closely related to Mandrillus. These findings largely invalidated any scientifically based justification for referring to mandrills and drills as baboons, as doing so while excluding the unbaboon-like Lophocebus mangabeys would create a polyphyletic group. The status of geladas was less clear and the relationships among Papio, Lophocebus, and Theropithecus continue to reflect high levels of uncertainty, which are further complicated by the discovery of the kipunji. Nevertheless, the most recent and extensive phylogenetic study to date demonstrates that, while large fractions of the genome show an alternative history, the dominant relationship across the genome supports a closer relationship between Papio and Lophocebus, with Theropithecus as the outgroup. As a close sister relationship between Papio and Theropithecus is the least-supported scenario in recent studies, "gelada baboon" and other names implying a close relationship with baboons, with increasing clarity, are not scientifically justified, leading researchers to advocate for the common name to be simply "gelada".

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals