Lably
Skip to content

Jungle cat

Medium-sized wild cat

  • 14 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Central Asia, South Asia and Taxonomy (biology)

The jungle cat has a uniformly sandy, reddish-brown or grey fur without spots; melanistic and albino individuals are also known. It is solitary in nature, except during the mating season and mother–kitten families.

Adults maintain territories by urine spraying and scent marking. Its preferred prey is small mammals and birds. It hunts by stalking its prey, followed by a sprint or a leap; the ears help in pinpointing the location of prey. Both sexes become sexually mature by the time they are one year old; females enter oestrus from January to March. Mating behaviour is similar to that in the domestic cat: the male pursues the female in oestrus, seizes her by the nape of her neck and mounts her. Gestation lasts nearly two months. Births take place between December and June, though this might vary geographically. Kittens begin to catch their own prey at around six months and leave the mother after eight or nine months.

The species was first described by Johann Anton Güldenstädt in 1776 based on a specimen caught in a Caucasian wetland. Johann Christian Daniel von Schreber gave the jungle cat its present binomial name and is therefore generally considered as binomial authority. Three subspecies are recognised at present.

Taxonomy and phylogeny

Taxonomic history

The Baltic-German naturalist Johann Anton Güldenstädt was the first scientist who caught a jungle cat near the Terek River at the southern frontier of the Russian empire, a region that he explored in 1768–1775 on behalf of Catherine II of Russia. He described this specimen in 1776 under the name "Chaus".

In 1778, Johann Christian Daniel von Schreber used chaus as the species name and is therefore considered the binomial authority. Paul Matschie in 1912 and Joel Asaph Allen in 1920 challenged the validity of Güldenstädt's nomenclature, arguing that the name Felis auriculis apice nigro barbatis was not a binomen and therefore improper, and that "chaus" was used as a common name rather than as part of the scientific name.

In the 1820s, Eduard Rüppell collected a female jungle cat near Lake Manzala in the Nile Delta. Thomas Hardwicke's collection of illustrations of Indian wildlife comprises the first drawing of an Indian jungle cat, named the "allied cat" (Felis affinis) by John Edward Gray in 1830. Two years later, Johann Friedrich von Brandt proposed a new species under the name Felis rüppelii, recognising the distinctness of the Egyptian jungle cat. The same year, a stuffed cat was presented at a meeting of the Asiatic Society of Bengal that had been caught in the jungles of Midnapore in West Bengal, India. John Thomas Pearson, who donated the specimen, proposed the name Felis kutas, noting that it differed in colouration from Felis chaus. Isidore Geoffroy Saint-Hilaire described a jungle cat from the area of Dehra Dun in northern India in 1844 under the name Felis jacquemontii in memory of Victor Jacquemont.

In 1836, Brian Houghton Hodgson proclaimed the red-eared cat commonly found in Nepal to be a lynx and therefore named it Lynchus erythrotus; Edward Frederick Kelaart described the first jungle cat skin from Sri Lanka in 1852 and stressed upon its close resemblance to Hodgson's red cat. William Thomas Blanford pointed out the lynx-like appearance of cat skins and skulls from the plains around Yarkant County and Kashgar when he described Felis shawiana in 1876.

Nikolai Severtzov proposed the generic name Catolynx in 1858, followed by Leopold Fitzinger's suggestion to call it Chaus catolynx in 1869. In 1898, William Edward de Winton proposed to subordinate the specimens from the Caucasus, Persia and Turkestan to Felis chaus typica, and regrouped the lighter built specimens from the Indian subcontinent to F. c. affinis. He renamed the Egyptian jungle cat as F. c. nilotica because Felis rüppelii was already applied to a different cat. A skin collected near Jericho in 1864 led him to describe a new subspecies, F. c. furax, as this skin was smaller than other Egyptian jungle cat skins. A few years later, Alfred Nehring also described a jungle cat skin collected in the Palestine region, which he named Lynx chrysomelanotis. Reginald Innes Pocock reviewed the nomenclature of felids in 1917 and classified the jungle cat group as part of the genus Felis. Another subspecies, Felis chaus fulvidina, was named by Oldfield Thomas in 1928.

During an expedition to Afghanistan in the 1880s, mammal skins were collected and later presented to the Indian Museum. One cat skin without a skull from the area of Maimanah in the country's north was initially identified as of Felis caudata, but in the absence of skins for comparison the author was not sure whether his identification was correct. In his revision of Asiatic wildcat skins collected in the Zoological Museum of Berlin, the German zoologist Zukowsky reassessed the Maimanah cat skin, and because of its larger size and shorter tail than caudata skins proposed a new species with the scientific name Felis (Felis) maimanah. Zukowsky assumed that the cat inhabits the region south of the Amu Darya River. The Russian zoologist Ognev acknowledged Zukowsky's assessment but also suggested that more material is needed for a definite taxonomic classification of this cat. In his posthumously published monograph about skins and skulls of the genus Felis in the collection of the Natural History Museum, the British taxonomist Pocock referred neither to Zukowsky's appraisal nor to jungle cat skins from Afghanistan. The British natural historian Ellerman and zoologist Morrison-Scott tentatively subordinated the Maimanah cat skin as a subspecies of Felis chaus.

In 1969, the Russian biologist Heptner described a jungle cat from the lower course of the Vakhsh River in Central Asia and proposed the name Felis (Felis) chaus oxiana.

In the 1930s, Pocock reviewed the jungle cat skins and skulls from British India and adjacent countries. Based mainly on differences in fur length and colour he subordinated the zoological specimens from Turkestan to Balochistan to F. c. chaus, the Himalayan ones to F. c. affinis, the ones from Cutch to Bengal under F. c. kutas, and the tawnier ones from Burma under F. c. fulvidina. He newly described six larger skins from Sind as F. c. prateri, and skins with shorter coats from Sri Lanka and southern India as F. c. kelaarti.

Classification

In 2005, the authors of Mammal Species of the World recognized 10 subspecies as valid taxa. Since 2017, the Cat Specialist Group considers only three subspecies as valid. Geographical variation of the jungle cat is not yet well understood and needs to be examined. The following table is based on the classification of the species provided in Mammal Species of the World. It also shows the synonyms used in the revision of the Cat Classification Task Force:

Phylogeny

In 2006, the phylogenetic relationship of the jungle cat was described as follows:

The jungle cat is a member of the genus Felis within the family Felidae.

Results of an mtDNA analysis of 55 jungle cats from various biogeographic zones in India indicate a high genetic variation and a relatively low differentiation between populations. It appears that the central Indian F. c. kutas population separates the Thar Desert F. c. prateri populations from the rest and also the south Indian F. c. kelaarti populations from the north Indian F. c. affinis ones. The central Indian populations are genetically closer to the southern than to the northern populations.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals