Lably
Skip to content

Little brown bat

Species of mammal found in North America

  • 18 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Species, North America and Insect

Its mating system is polygynandrous, or promiscuous, and females give birth to one offspring annually. The offspring, called pups, are quickly weaned and reach adult size in some dimensions by three weeks old. The little brown bat has a lifespan of 34-35 years. It is nocturnal, foraging for its insect prey at night and roosting in hollow trees or buildings during the day, among less common roost types. It navigates and locates prey with echolocation.

It has few natural predators, but may be killed by raptors such as owls, as well as terrestrial predators such as raccoons. Other sources of mortality include diseases such as rabies and white-nose syndrome. White-nose syndrome has been a significant cause of mortality since 2006, killing over one million little brown bats by 2011. In the Northeastern United States, population loss has been extreme, with surveyed hibernacula (caves used for hibernation) averaging a population loss of 90%.

Humans frequently encounter the little brown bat due to its habit of roosting in buildings. Colonies in buildings are often considered pests because of the production of waste or the concern of rabies transmission. Little brown bats rarely test positive for rabies, however. Some people attempt to attract little brown bats to their property, but not their houses, by installing bat houses.

Taxonomy

The little brown bat was described as a new species in 1831 by American naturalist John Eatton Le Conte. It was initially in the genus Vespertilio, with a binomial of Vespertilio lucifugus, before it was re-categorized as belonging to the Myotis genus. "Myotis" is a Neo-Latin construction, from the Greek "muós (meaning "mouse") and "oûs" (meaning ear), literally translating to "mouse-eared". "Lucifugus" is from Latin "lux" (meaning "light") and "fugere" (meaning "to shun"), literally translating to "light-shunning". The holotype had possibly been collected in Georgia near the Le Conte Plantation near Riceboro, but this has been disputed because the initial record lacked detail on where the specimen was collected.

Within its family, the Vespertilionidae (vesper bats), the little brown bat is a member of the subfamily Myotinae, which contains only the mouse-eared bats of genus Myotis. Based on a 2007 study using mitochondrial and nuclear DNA, it is part of a Nearctic clade of mouse-eared bats. Its sister taxon is the Arizona myotis, M. occultus.

As of 2005, five subspecies of the little brown bat are recognized: M. l. lucifugus, M. l. alascensis, M. l. carissima, M. l. pernox, and M. l. relictus. Formerly, the Arizona myotis and southeastern myotis (M. austroriparius) were also considered subspecies (M. l. occultus and M. l. austroriparius), but both are now recognized as full species. In a 2018 study by Morales and Carstens, they concluded that the five subspecies are independent, paraphyletic lineages, meaning that grouping them together excludes other lineages with the same common ancestor, and therefore each warrant specific status.

Results of one study suggested that the little brown bat can hybridize with Yuma myotis, M. yumanensis. The two species occur in the same area in much of the Western United States, as well as southern British Columbia. The two species are morphologically different throughout most of the range, but in some regions, individuals have been documented that are intermediate in appearance between the two. However, a 1983 study by Herd and Fenton found no morphological, genetic, or ecological evidence to support the notion that the two species hybridize.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals