Lably
Skip to content

Little egret

Species of water bird

  • 10 min read
  • 5 chapters
Little egret (Egretta garzetta) Photograph by Shantanu Kuveskar Location : Mangaon, Raigad, Maharashtra, India
Shantanu Kuveskar · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Species, Heron and Asia

It is a polytypic species with two or arguably more subspecies. Its breeding distribution comprises the wetlands, waterways and shorelines of warm temperate to tropical parts of Asia, Africa, Australia, and Europe. A successful colonist, its range has gradually expanded north, with stable and self-sustaining populations now present in the United Kingdom.

In warmer locations, most birds are permanent residents; northern populations, including many European birds, migrate to Africa and southern Asia to over-winter there. The birds may also wander north in late summer after the breeding season, and their tendency to disperse may have assisted in the recent expansion of the bird's range. At one time common in Western Europe, it was hunted extensively in the 19th century to provide plumes for the decoration of hats and became locally extinct in northwestern Europe and scarce in the south. Around 1950, conservation laws were introduced in southern Europe to protect the species and their numbers began to increase. By the beginning of the 21st century the bird was breeding again in France, the Netherlands, Ireland and Britain. Its range is continuing to expand westward, and the species has begun to colonise the New World; it was first seen in Barbados in 1954 and first bred there in 1994. The International Union for Conservation of Nature has assessed the bird's global conservation status as being of "least concern".

Taxonomy

The little egret was formally described by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1766 in the twelfth edition of his Systema Naturae under the binomial name Ardea garzetta. It is now placed with 12 other species in the genus Egretta that was introduced in 1817 by the German naturalist Johann Reinhold Forster with the little egret as the type species. The genus name comes from the Provençal French Aigrette, "egret", a diminutive of Aigron, "heron". The species epithet garzetta is from the Italian name for this bird, garzetta or sgarzetta.

Two subspecies are recognised:

  • E. g. garzetta (Linnaeus, 1766) – nominate, found in Europe, Africa, and most of Asia except the south-east
  • E. g. nigripes (Temminck, 1840) – found in the Sunda Islands, Australia and New Zealand

Three other egret taxa have at times been classified as subspecies of the little egret in the past but are now regarded as two separate species. These are the western reef heron Egretta gularis which occurs on the coastline of West Africa (Egretta gularis gularis) and from the Red Sea to India (Egretta gularis schistacea), and the dimorphic egret (Egretta dimorpha), found in East Africa, Madagascar, the Comoros and the Aldabra Islands.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals