Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Habitat and Predation

The osprey is distributed on all continents except Antarctica, but in South America, it occurs only as a nonbreeding migrant. It lives in a wide variety of habitats and nests in locations near a body of water providing an adequate food supply. It has specialised physical characteristics and unique behaviour in hunting its prey, which consists almost exclusively of fish.

Taxonomy

The osprey was described in 1758 by Carl Linnaeus under the name Falco haliaetus in his 10th edition of Systema Naturae. Linnaeus specified the type locality as Europe, but in 1761, he restricted the locality to Sweden.

The osprey is the only extant species placed in the genus Pandion that was introduced by French zoologist Marie Jules César Savigny in 1809. The genus is the sole member of the family Pandionidae. The species has always presented a riddle to taxonomists, but here it is treated as the sole living member of the family Pandionidae, and the family listed in its traditional place as part of the order Accipitriformes. Other schemes place it alongside the hawks and eagles in the family Accipitridae. The Sibley-Ahlquist taxonomy has placed it together with the other diurnal raptors in a greatly enlarged Ciconiiformes, but this results in an unnatural paraphyletic classification. Molecular phylogenetic analysis revealed that the family Pandionidae is a sister taxon of the family Accipitridae. The two families diverged an estimated 50.8 million years ago.

The osprey is unusual in that it is a sole living species that occurs nearly worldwide. Even the few subspecies are not unequivocally separable. Generally, four subspecies are recognised, although differences are small, and ITIS lists only the first three.

  • P. h. carolinensis (Gmelin, 1788)– the American or North American osprey occurs from Alaska and Canada to much of Central and South America, except Chile and Patagonia. It is larger and has a darker body and paler breast than the European osprey.
  • P. h. cristatus (Vieillot, 1816) – the Australasian osprey is the smallest and most distinctive subspecies that occurs along the entire marine coastline of Australia and some larger freshwater rivers as well as in Tasmania. It is not migratory. Some authorities have assigned it full species-status as Pandion cristatus, also known as the eastern osprey.

A 2018 genetic study using microsatellite data showed only low genetic divergence between cristatus and the other subspecies.

Fossil record

Three extinct species have been named from the fossil record.

Pandion homalopteron described by Stuart L. Warter in 1976 was found in marine Middle Miocene deposits of the Barstovian age in the southern part of California. Pandion lovensis was described in 1985 and found in Florida; it dates to the Late Clarendonian and possibly represents a separate lineage from that of P. homalopteron and P. haliaetus. A number of claw fossils have been recovered from Pliocene and Pleistocene sediments in Florida.

The oldest recognized family Pandionidae fossils were recovered from the Oligocene epoch Jebel Qatrani Formation in Faiyum Governorate, Egypt, but they are not complete enough to assign to a specific genus. The remains of another Oligocene species were discovered in Hungary and described as P. pannonicus. Another Pandionidae claw fossil was recovered from Early Oligocene deposits in the Mainz basin, Germany, and was described in 2006 by Gerald Mayr.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms