Lably
Skip to content

Stork

Type of wading bird

  • 14 min read
  • 6 chapters
Ringed white stork resting in tree top, Drents-Friese Wold national park
Soloneying · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Beak, Heron and Down feather

Storks dwell in many regions and tend to live in drier habitats than the closely related herons, spoonbills and ibises; they also lack the powder down that those groups use to clean off fish slime. Bill-clattering is an important mode of communication at the nest. Many species are migratory. Most storks eat frogs, fish, insects, earthworms, small birds and small mammals. There are 20 living species of storks in six genera.

Various terms are used to refer to groups of storks, two frequently used ones being a muster of storks and a phalanx of storks.

Storks tend to use soaring, gliding flight, which conserves energy. Soaring requires thermal air currents. Ottomar Anschütz's famous 1884 album of photographs of storks inspired the design of Otto Lilienthal's experimental gliders of the late nineteenth century. Storks are heavy, with wide wingspans: the marabou stork, with a wingspan of 3.2 m (10 ft 6 in) and weight up to 8 kg (18 lb), joins the Andean condor in having the widest wingspan of all living land birds.

Their nests are often very large and may be used for many years. Some nests have been known to grow to over 2 metres (6 ft 7 in) in diameter and about 3 metres (9.8 ft) in depth. All storks were once thought to be monogamous, but this is only partially true. While storks are generally socially monogamous, some species exhibit regular extra-pair breeding.

Popular conceptions of storks' fidelity, serial monogamy, and doting parental care contribute to their prominence in mythology and culture, especially in Western folklore as the deliverers of newborn humans.

All 20 stork species have been assessed by the IUCN and carry a confident Red List status. However, the assessments for several species were based on incorrect assumptions and a general lack of sound information on stork habits.

Etymology

The word "stork" was first used in its current sense by at least the 12th century in Middle English. It is derived from the Old English word storc, which itself comes from the hypothesised Proto-Germanic *stork and ultimately the Proto-Indo-European *sr̥ǵos. The name refers to the rigid posture of storks, a meaning reflected in the related word stark, which is derived from the Old English stearc. Several species of storks are known by other common names. The jabiru is named after the Tupí-Guarani words meaning "that which has" and "swollen", referring to its thickset neck. The marabou stork is named after the Arabic word for holy man, murābiṭ, due to the perceived holy nature of the species. The adjutants are named after the military rank, referring to their stiff, military-like gait.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms