Lably
Skip to content

Black stork

Species of bird

  • 16 min read
  • 5 chapters
Black Stork in Kruger National Park, South Africa.
Chris Eason · CC BY 2.0

Related on Lably

Through Indian subcontinent, Fish and CITES

Unlike the closely related white stork, the black stork is a shy and wary species. It is seen singly or in pairs, usually in marshy areas, rivers or inland waters. It feeds on amphibians, small fish and insects, generally wading slowly in shallow water stalking its prey. Breeding pairs usually build nests in large forest trees—most commonly deciduous but also coniferous—which can be seen from long distances, as well as on large boulders, or under overhanging ledges in mountainous areas. The female lays two to five greyish-white eggs, which become soiled over time in the nest. Incubation takes 32 to 38 days, with both sexes sharing duties, and fledging takes 60 to 71 days.

The black stork is considered to be a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature, but its actual status is uncertain. Despite its large range, it is nowhere abundant, and it appears to be declining in parts of its range, such as in India, China and parts of Western Europe, though increasing in others such as the Iberian Peninsula. Various conservation measures have been taken for the black stork, like the Conservation Action Plan for African black storks by Wetlands International. It is also protected under the African-Eurasian Waterbird Agreement and the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. On 31 May 1968, South Korea designated the species as natural monument 200.

Taxonomy and etymology

English naturalist Francis Willughby wrote about the black stork in the 17th century, having seen one in Frankfurt. He named it Ciconia nigra, from the Latin words for "stork" and "black" respectively. It was one of the many species originally described by Swedish zoologist Carl Linnaeus in the landmark 1758 10th edition of his Systema Naturae, where it was given the binomial name of Ardea nigra. It was moved to the new genus Ciconia by French zoologist Mathurin Jacques Brisson two years later. The word stork is derived from the Old English word storc, thought to be related to the Old High German storah, meaning "stork", and the Old English stearc, meaning "stiff".

The black stork is a member of the genus Ciconia, or typical storks, a group of seven extant species, characterised by straight bills and mainly black and white plumage. The black stork was long thought to be most closely related to the white stork (C. ciconia). However, genetic analysis via DNA–DNA hybridization and mitochondrial cytochrome b DNA by Beth Slikas in 1997 found that it was basal (an early offshoot) in the genus Ciconia. Fossil remains have been recovered from Miocene beds on Rusinga and Maboko Islands in Kenya, which are indistinguishable from the white and black storks.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals