Lably
Skip to content

Andean condor

Species of bird

  • 16 min read
  • 5 chapters
Male Andean Condor ( Vultur gryphus ) - taken at the Cincinnati Zoo, USA.
Greg Hume · CC BY-SA 3.0

Related on Lably

Through Scavenger and Deer

One of two species commonly referred to as condors, it is a large black vulture with a ruff of white feathers surrounding the base of the neck and, especially in the male, large white patches on the wings. The head and neck are nearly featherless, and are a dull red color, which may flush and therefore change color in response to the bird's emotional state. In the male, there is a wattle on the neck and a large, dark red comb or caruncle on the crown of the head. The female condor is smaller than the male, an exception to the usual sexual dimorphism seen in birds of prey.

The condor is primarily a scavenger, feeding on carrion. It prefers large carcasses, such as those of deer or cattle. It reaches sexual maturity at five or six years of age and nests at elevations of up to 5,000 m (16,000 ft), generally on inaccessible rock ledges. One or two eggs are usually laid per clutch. It is one of the world's longest-living birds, with a lifespan of over 70 years in some cases.

The Andean condor is a national symbol of Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, and Peru and plays an important role in the folklore and mythology of the Andean regions. The Andean condor is considered vulnerable by the IUCN. It is threatened by habitat loss and by secondary poisoning from lead in carcasses killed by hunters. Captive breeding programs have been instituted in several countries.

Taxonomy and systematics

The Andean condor was described by Swedish scientist Carl Linnaeus in 1758 in the tenth edition of his Systema Naturae and retains its original binomial name of Vultur gryphus.

Etymology

The Andean condor is sometimes called the Argentinean condor, Bolivian condor, Chilean condor, Colombian condor, Ecuadorian condor, or Peruvian condor after one of the nations to which it is native. The generic term Vultur is directly taken from the Latin vultur or voltur, which means "vulture". Its specific epithet is derived from a variant of the Greek word γρυπός (grupós, "hook-nosed"). The word condor itself is derived from the Quechua kuntur.

Phylogeny

The exact taxonomic placement of the Andean condor and the remaining six species of New World vultures remains unclear. Although New World and Old World vultures are similar in appearance and have similar ecological roles, they are not closely related, having evolved from different ancestors in different parts of the world. The difference between the two is currently under debate, with some earlier authorities suggesting that the New World vultures are more closely related to storks. More recent authorities maintain their overall position in the order Accipitriformes along with the Old World vultures or place them in their own order, Cathartiformes. The South American Classification Committee has removed the New World vultures from Ciconiiformes and instead described them as incertae sedis, but notes that a move to Falconiformes or Cathartiformes is possible.

Fossil record

The Andean condor is the only accepted living species of its genus, Vultur. Unlike the California condor (Gymnogyps californianus), which is known from extensive fossil remains and some additional ones of congeners, the fossil record of the Andean condor recovered to date is scant. Presumed Plio-Pleistocene species of South American condors were later recognized to be not different from the present species, although one known only from a few rather small bones found in a Pliocene deposit of Tarija Department, Bolivia, may have been a smaller palaeo subspecies, V. gryphus patruus.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals