Lably
Skip to content

Related on Lably

Through Australia (continent), Desert and Plain

The wedge-tailed eagle is one of its native continent's most generalised birds of prey. They reside in most habitats present in Australia, ranging from desert and semi-desert to plains to mountainous areas to forest, even sometimes tropical rainforests. Preferred habitats, however, tend towards those that have a fairly varied topography including rocky areas, some open terrain and native woodlots such as Eucalyptus stands.

The wedge-tailed eagle is one of the world's most powerful avian predators. Although a true generalist, which hunts a wide range of prey, including birds, reptiles and, rarely, other taxa, the species is, by and large, a mammal predator. The introduction of the European rabbit (Oryctolagus cuniculus) has been a boon to the wedge-tailed eagle and they hunt these and other invasive species in large volume, although the wedge-tailed eagle otherwise generally lives on marsupials, including many surprisingly large macropods. Additionally, wedge-tailed eagles often eat carrion, especially while young. The species tends to pair for several years, possibly mating for life.

Wedge-tailed eagles usually construct a large stick nest in an ample tree, normally the largest in a stand, and lay one to four eggs, though typically only two. Usually, breeding efforts manage to produce one or two fledglings which, after a few months more, tend to disperse widely. Nesting failures are usually attributable to human interference, such as logging activity and other alterations, which both degrade habitats and cause disturbances. The species is known to be highly sensitive to human disturbance at the nest, which may lead to abandonment of the young.

Although historically heavily persecuted by humans through poisoning and shooting, mostly for alleged predation on sheep, wedge-tailed eagles have proved to be exceptionally resilient, and their numbers have quickly rebounded to being similar or even higher numbers than before European colonisation, thanks in part to humans inadvertently providing several food sources, such as rabbits and a large volume of roadkill.

Taxonomy

The species was first described in 1801 by the English ornithologist John Latham, under the binomial name Vultur audax. At one time, the wedge-tailed eagle was classified in its own monotypical genus Uroaetus, perhaps due to its unique form.

Today, the genus Vultur is used only for a completely unrelated bird of the New World vulture family, the Andean condor (Vultur gryphus). The specific scientific name for the species, audax, is derived from the Latin audax, meaning "bold", indicative of their perceived disposition, perhaps when hunting, although the species is, in general, highly wary, and even timid, around humans.

However, the species is quite similar in many aspects of its morphology, appearance, behaviour and life history, to other species in the Aquila genus. The eagles of the Aquila genus are part of the subfamily Aquilinae, within the larger Accipitridae family. The subfamily is commonly referred to as booted eagles or sometimes as true eagles. Those species may be distinguished from most other accipitrids by the feathering covering their legs, regardless of distribution. With some 39 or so species, the Aquilinae is present on every continent except Antarctica.

By a variety of phylogenetic testing, largely via Mitochondrial DNA and Nuclear DNA genes, it has been determined that the wedge-tailed eagle clusters with certain other Aquila eagles. The species found to share the most genetic similarities is the Verreaux's eagle (Aquila verreauxii) of Africa. However, the Gurney's eagle (Aquila gurneyi), a mostly allopatric but outwardly fairly similar eagle, is clearly a very close relation of the wedge-tailed eagle and the two are likely sister species, most probably originating from the same radiation across the Indo-Pacific region.

The wedge-tailed, Gurney's and Verreaux's eagles form a clade or a species complex with the well-known golden eagle (Aquila chrysaetos), the most widely distributed species in the entire accipitrid family, as well as outwardly dissimilar (smaller and paler-bellied yet also powerful) eagles like the Bonelli's eagle (Aquila fasciata), the African hawk-eagle (Aquila spilogaster) and the Cassin's hawk-eagle (Aquila africanus), the latter three having once been considered members of a different genus.

Beyond the aforementioned species, based on genetic testing, the four other Aquila species, although outwardly similar to golden and wedge-tailed eagles, being large, dark and brownish, with long wings, are thought to form a separate clade, and are paraphyletic from the members of what can be called the golden eagle clade. Other related outliers from outside the Aquila genus, are the small-to-mid-sized Clanga or spotted eagle species, and the widely found and quite small Hieraeetus eagles. One member of the latter genus contains the only other widely found Aquilinae eagle in Australia, the little eagle (Hieraaetus morphnoides).

Subspecies

Two subspecies of wedge-tailed eagle are recognised. However, the separation of the two subspecies has been called into question, largely because the reported differences in both size and coloration can be attributed to clinal variation, and some of the insular populations may still be at an intermediate stage of subspecific formation.

  • A. a. audax (Latham, 1801) – This subspecies resides in the entire continent of Australia as well as in southern New Guinea. It is the typical wedge-tailed eagle as subsequently described.
  • A. a. fleayi (Condon & Amadon, 1954) – This race is endemic to Tasmania. The subspecies is named in honour of David Fleay, an Australian naturalist who was the first to propose the difference of the insular race. A. a. fleayi differs from mainland wedge-tailed eagles mainly via size and colouring. It is larger than the mainland eagle and is said to have particularly outsized talon dimensions compared to mainland eagles. Furthermore, it has a deep chocolate brown overall colour rather than blackish, with a whitish buff colouring to the nape rather than tawny-rufous feathers there. The juvenile is altogether paler and sandier than an equivalent-aged wedge-tailed eagle on mainland Australia.
Although the validity of the subspecies has been questioned, genetic studies have determined that there is no gene flow or introgression between Tasmanian and other wedge-tailed eagles. Furthermore, the insular race was likely formed by marine dispersals, a process wedge-tailed eagles may continue to engage in despite usually avoiding large bodies of water, albeit usually in narrower straits.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals