Lably
Skip to content

Short-beaked echidna

Spiny furred egg-laying mammal from Australia

  • 30 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Carbon dioxide, Oxygen and Predation

The short-beaked echidna has extremely strong front limbs and claws, which allow it to burrow quickly with great power. As it needs to be able to survive underground, it has a significant tolerance to high levels of carbon dioxide and low levels of oxygen. It has no weapons or fighting ability but deters predators by curling into a ball and protecting itself with its spines. It cannot sweat or deal well with heat, so it tends to avoid daytime activity in hot weather. It can swim if needed. The snout has mechanoreceptors and electroreceptors that help the echidna to detect its surroundings.

During the Australian winter, it goes into deep torpor and hibernation, reducing its metabolism to save energy. As the temperature increases, it emerges to mate. Female echidnas lay one egg a year and the mating period is the only time the otherwise solitary animals meet one another; the male has no further contact with the female or his offspring after mating. A newborn echidna is the size of a grape but grows rapidly on its mother's milk, which is very rich in nutrients. By seven weeks baby echidnas grow too large and spiky to stay in the pouch and are expelled into the mother's burrow. At around six months they leave and have no more contact with their mothers.

The species is found throughout Australia, where it is the most widespread native mammal, and in coastal and highland regions of eastern New Guinea, where it is known as the mungwe in the Daribi and Chimbu languages. It is not threatened with extinction, but human activities, such as hunting, habitat destruction, and the introduction of foreign predatory species and parasites, have reduced its abundance in Australia.

Taxonomy and naming

The short-beaked echidna was first described by George Shaw in 1792. He named the species Myrmecophaga aculeata, thinking that it might be related to the giant anteater. Since Shaw first described the species, its name has undergone four revisions: from M. aculeata to Ornithorhynchus hystrix, Echidna hystrix, Echidna aculeata and finally, Tachyglossus aculeatus. The name Tachyglossus comes from Ancient Greek ταχύς (takhús), meaning "fast", and γλῶσσα (glôssa), meaning "tongue", and aculeatus means 'spiny' or 'equipped with spines' in Latin.

The short-beaked echidna is the only member of its genus, sharing the family Tachyglossidae with the extant species of the genus Zaglossus that occur in New Guinea. Zaglossus species, which include the western long-beaked, Sir David's long-beaked and eastern long-beaked echidnas, are all significantly larger than T. aculeatus, and their diets consist mostly of worms and grubs rather than ants and termites. Species of the Tachyglossidae are egg-laying mammals; together with the related family Ornithorhynchidae, they are the only extant monotremes in the world.

The five subspecies of the short-beaked echidna are each found in different geographical locations. The subspecies also differ from one another in their hairiness, spine length and width, and the size of the grooming claws on their hind feet.

  • T. a. acanthion is found in the arid parts of Australia, including the Northern Territory.
  • T. a. aculeatus is found in Queensland, New South Wales, South Australia and Victoria.
  • T. a. lawesii is found in coastal regions and the highlands of New Guinea, and possibly in the rainforests of Northeast Queensland.
  • T. a. multiaculeatus is found on Kangaroo Island.
  • T. a. setosus is found on Tasmania and some islands in the Bass Strait.

Subspecies of the short-beaked echidna lack genetic support, but continue to be used to describe the high morphological diversity within the species. Some authors have suggested that western and central Australian T. a. acanthion differ from those found along the east coast, and that the name T. a. ineptus should be used for the western/central animals. Dietary habits differ between subspecies - T. a. acanthion and T. a. aculeatus, which inhabit arid habitats, predominantly consume ants and termites, whereas T. a. aculeatus and T. a. setosus, from wetter climates, predominantly consume ants and scarab larvae.

The earliest fossils of the short-beaked echidna date back around 15million years ago to the Miocene epoch, and the oldest specimens were found in caves in South Australia, often with fossils of the long-beaked echidna from the same period. The ancient short-beaked echidnas are considered to be identical to their contemporary descendants except the ancestors are around 10% smaller. This "post-Pleistocene dwarfing" affects many Australian mammals. Part of the last radiation of monotreme mammals, echidnas are believed to have evolutionally diverged from the platypus around 66million years ago, between the Cretaceous and Tertiary periods. However, the echidna's pre-Pleistocene heritage has not been traced yet, and the lack of teeth on the fossils found thus far have made it impossible to use dental evidence.

The short-beaked echidna was commonly called the spiny anteater in older books, though this term has fallen out of fashion since the echidna is only very distantly related to the true anteaters. It has a variety of names in the indigenous languages of the regions where it is found. The Noongar people from southwestern Western Australia call it the nyingarn. In Central Australia southwest of Alice Springs, the Pitjantjatjara term is tjilkamata or tjirili, from the word tjiri for spike of porcupine grass (Triodia irritans). The word can also mean 'slowpoke'. In the Wiradjuri language of Central NSW, it is called wandhayala.

In the central Cape York Peninsula, it is called (minha) kekoywa in Pakanh, where minha is a qualifier meaning 'meat' or 'animal', (inh-)ekorak in Uw Oykangand and (inh-)egorag in Uw Olkola, where inh- is a qualifier meaning 'meat' or 'animal'. In the highland regions of southwestern New Guinea, it is known as the mungwe in the Daribi and Chimbu languages. The short-beaked echidna is called miɣu in the Motu language of Papua New Guinea.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals