Lably
Skip to content

Quokka

Small marsupial from southwestern Australia

  • 8 min read
  • 7 chapters
Setonix brachyurus on Rottnest Island.
Christophe95 · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Australia, Herbivore and Shrub

The quokka's range is a small area of southwestern Australia. They inhabit some smaller islands off the coast of Western Australia, particularly Rottnest Island just off Perth and Bald Island near Albany. Isolated, scattered populations also exist in forest and coastal heath between Perth and Albany. A small colony inhabits a protected area of Two Peoples Bay Nature Reserve, where they coexist with the critically endangered Gilbert's potoroo.

Description

A quokka weighs 2.5 to 5.0 kg (5+1⁄2 to 11 lb) and is 40 to 54 cm (16 to 21 in) long with a 25-to-30 cm-long (9.8-to-12 in) tail, which is quite short for a macropod. It has a stocky build, well developed hind legs, rounded ears, and a short, broad head. Although looking rather like a very small kangaroo, it can climb small trees and shrubs up to 1.5 m (4 ft 11 in). Its coarse fur is a grizzled brown colour, fading to buff underneath. The quokka is known to live for an average of 10 years. Quokkas are nocturnal animals; they sleep during the day in Acanthocarpus preissii, using the plants' spikes for protection and hiding.

Quokkas have a promiscuous mating system. After a month of gestation, females give birth to a single baby called a joey. Females can give birth twice a year and produce 17 joeys on average during their lives. The joey lives in its mother's pouch for 6 months. Once it leaves the pouch, the joey relies on its mother for milk for two more months and is fully weaned around 8 months after birth. Females sexually mature after roughly 18 months. When a female quokka with a joey in her pouch is pursued by a predator, she may drop her baby onto the ground; the joey produces noises, which may serve to attract the predator's attention, while the mother escapes.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals