Lably
Skip to content

Common blackbird

Thrush native to Europe, western Asia and North Africa

  • 17 min read
  • 6 chapters
Common Blackbird
Andreas Trepte · CC BY-SA 2.5

Related on Lably

Through Latitude, Beak and Omnivore

The adult male of the common blackbird (Turdus merula merula, the nominate subspecies), which is found throughout most of Europe, is all black except for a yellow eye-ring and bill and has a rich, melodious song. The adult female and juvenile have mainly dark brown plumage. This species breeds in woods and gardens, constructing neat, cup-shaped nests bound together with mud. It is omnivorous, eating a wide range of insects, earthworms, berries, and fruits.

Both sexes are territorial on the breeding grounds and have distinctive threat displays. However, they are more gregarious during migration and in wintering areas. Pairs remain in their territory throughout the year if the climate is sufficiently temperate. This common and conspicuous species has given rise to a number of literary and cultural references, often related to its song.

Taxonomy and systematics

The common blackbird was described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae as Turdus merula (characterised as T. ater, rostro palpebrisque fulvis). The binomial name derives from two Latin words, turdus, "thrush", and merula, "blackbird", the latter giving rise to its French name, merle, and its Scots name, merl.

The genus Turdus comprises around 65 species of medium to large thrushes, characterised by rounded heads, longish, pointed wings, and usually melodious songs. Two European thrushes, the song thrush and mistle thrush, diverged early from the Eurasian lineage of Turdus thrushes after spreading north from Africa. However, the blackbird is descended from ancestors that had colonised the Canary Islands from Africa and subsequently reached Europe from there. It is close in evolutionary terms to the island thrush (T. poliocephalus) of Southeast Asia and islands in the southwest Pacific, which probably diverged from T. merula stock fairly recently.

It may not immediately be clear why the name "blackbird", first recorded in 1486, was applied to this species and not to any of the various other common black birds found in England, such as the carrion crow, raven, rook, or jackdaw. In Old English, and in modern English up to about the 18th century, the word "bird" was used only for smaller or young birds, while larger ones such as crows were known as "fowl". At that time, the blackbird was therefore the only widespread and conspicuous "black bird" in the British Isles. Until about the 17th century, another name for the species was ouzel, ousel or wosel (from Old English osle, cf. German Amsel). Another variant occurs in Act 3 of William Shakespeare's A Midsummer Night's Dream, where Bottom refers to "The Woosell cocke, so blacke of hew, With Orenge-tawny bill". The ouzel usage survived later in poetry, and still occurs as the name of the closely related ring ouzel (Turdus torquatus), and in water ouzel, an alternative name for the unrelated but superficially similar white-throated dipper (Cinclus cinclus).

Five related Asian Turdus thrushes—the white-collared blackbird (T. albocinctus), the grey-winged blackbird (T. boulboul), the Indian blackbird (T. simillimus), the Tibetan blackbird (T. maximus), and the Chinese blackbird (T. mandarinus)—are also named blackbirds; the latter three species were formerly treated as conspecific with the common blackbird. In addition, the Somali thrush (T. (olivaceus) ludoviciae) is alternatively known as the Somali blackbird.

The icterid family of the New World is sometimes called the blackbird family because some species superficially resemble to the common blackbird and other Old World thrushes. However, they are not evolutionarily close; they are actually related to the New World warblers and tanagers. The term is often limited to smaller species with mostly or entirely black plumage, at least in the breeding male, notably the cowbirds, the grackles, and for around 20 species with "blackbird" in the name, such as the red-winged blackbird and the melodious blackbird.

Subspecies

As expected for a widespread passerine bird species, several geographical subspecies are recognised. The treatment of subspecies in this article follows Clement et al. (2000).

  • T. m. merula, the nominate subspecies, breeds commonly throughout much of Europe from Iceland, the Faroes and the British Isles east to the Ural Mountains and north to about 70 N, where it is fairly scarce. A small population breeds in the Nile Valley. Birds from the north of the range winter throughout Europe and around the Mediterranean, including Cyprus and North Africa. The introduced birds in Australia and New Zealand are of the nominate race.
  • T. m. azorensis is a small race which breeds in the Azores. The male is darker and glossier than merula.
  • T. m. cabrerae, named for Ángel Cabrera, the Spanish zoologist, resembles azorensis and breeds in Madeira and the western Canary Islands.
  • T. m. mauritanicus, another small dark subspecies with a glossy black male plumage, breeds in central and northern Morocco, coastal Algeria and northern Tunisia.
  • T m. aterrimus breeds in Hungary, south and east to southern Greece, Crete, northern Turkey and northern Iran. It winters in southern Turkey, northern Egypt, Iraq and southern Iran. It is smaller than merula with a duller male and paler female plumage.
  • T. m. syriacus breeds on the Mediterranean coast of southern Turkey south to Jordan, Israel and the northern Sinai. It is mostly resident, but part of the population moves southwest or west to winter in the Jordan Valley and in the Nile Delta of northern Egypt south to about Cairo. Both sexes of this subspecies are darker and greyer than the equivalent merula plumages.
  • T. m. intermedius is an Asian race breeding from Central Russia to Tajikistan, western and northeastern Afghanistan, and eastern China. Many birds are resident, but some are altitudinal migrants and occur in southern Afghanistan and southern Iraq in winter. This is a large subspecies, with a sooty-black male and a blackish-brown female.

The Central Asian subspecies, the relatively large intermedius, also differs in structure and voice, and may represent a distinct species. Alternatively, it has been suggested that it should be considered a subspecies of T. maximus, but it differs in structure, voice and the appearance of the eye-ring.

Similar species

In Europe, the common blackbird can be confused with the paler-winged first-winter ring ouzel (Turdus torquatus) or the superficially similar common starling (Sturnus vulgaris). A number of similar Turdus thrushes exist far outside the range of the common blackbird, for example the South American Chiguanco thrush (Turdus chiguanco). The Indian blackbird (Turdus simillimus), the Tibetan blackbird (Turdus maximus), and the Chinese blackbird (Turdus mandarinus) were formerly treated as subspecies of the common blackbird.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals