Lably
Skip to content

Common buzzard

Species of bird of prey

  • 68 min read
  • 7 chapters

Related on Lably

Through Europe, Binomial nomenclature and Americas

The common buzzard is an opportunistic predator that can take a wide variety of prey, but it feeds mostly on small mammals, especially rodents such as voles. It typically hunts from a perch. Like most accipitrid birds of prey, it builds a nest, typically in trees in this species, and is a devoted parent to a relatively small brood of young. The common buzzard appears to be the most common diurnal raptor in Europe, as estimates of its total global population run well into the millions.

Taxonomy

The first formal description of the common buzzard was by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in 1758 in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Falco buteo. The genus Buteo was introduced by the French naturalist Bernard Germain de Lacépède in 1799 by tautonymy with the specific name of this species. The word buteo is Latin for a buzzard. It should not be confused with the turkey vulture, which is sometimes called a buzzard in American English.

The Buteoninae subfamily originated from and is most diversified in the Americas, with occasional broader radiations that led to common buzzards and other Eurasian and African buzzards. The common buzzard is a member of the genus Buteo, a group of medium-sized raptors with robust bodies and broad wings. The Buteo species of Eurasia and Africa are usually commonly referred to as "buzzards" while those in the Americas are called hawks. Under current classification, the genus includes approximately 28 species, the second most diverse of all extant accipitrid genera behind only Accipiter. DNA testing shows that the common buzzard is fairly closely related to the red-tailed hawk (Buteo jamaicensis) of North America, which occupies a similar ecological niche to the buzzard in that continent. The two species may belong to the same species complex. Three buzzards in Africa are likely closely related to the common buzzard based on genetic materials, the mountain buzzard (Buteo oreophilus), forest buzzard (Buteo trizonatus), and the Madagascar buzzard (Buteo brachypterus), to the point where it has been questioned whether they are sufficiently distinct to qualify as full species. However, the distinctiveness of these African buzzards has generally been supported. Genetic studies have further indicated that the modern buzzards of Eurasia and Africa are a relatively young group, showing that they diverged at about 300,000 years ago. Nonetheless, fossils dating earlier than 5 million year old (the late Miocene period) showed Buteo species were present in Europe much earlier than that would imply, although it cannot be stated to a certainty that these would have been related to the extant buzzards.

Subspecies and species splits

Some 16 subspecies have been described in the past and up to 11 are often considered valid, although currently, only six are accepted by the IOC World Bird List and seven by the 2025 Avilist. Common buzzard subspecies fall into two groups.

The western buteo group is mainly resident or short-distance migrants and includes:

  • B. b. buteo (Linnaeus, 1758): Ranges in Europe from the Atlantic islands, the British Isles and the Iberian Peninsula (including Madeira Island, whose population was once considered a separate subspecies, B. b. harterti) more or less continuously throughout Europe to Finland, Romania and Asia Minor. This highly individually variable subspecies is described below. This is a relatively large and bulky subspecies. In males, the wing chord ranges from 350 to 418 mm (13.8 to 16.5 in) and the tail from 194 to 223 mm (7.6 to 8.8 in). In comparison, the larger female has a wing chord measuring 374 to 432 mm (14.7 to 17.0 in) and tail length of 193 to 236 mm (7.6 to 9.3 in). In both sexes, the tarsus measures 69 to 83 mm (2.7 to 3.3 in) in length. As illustrated by average body mass, sizes in the nominate subspecies of common buzzard seem to confirm to Bergmann's rule, increasing to the north and decreasing closer to the Equator. In southern Norway, the mean weight of males was reportedly 740 g (1.63 lb), while that of females was 1,100 g (2.4 lb). British buzzards were of intermediate size, 214 males averaging 781 g (1.722 lb) and 261 females averaging 969 g (2.136 lb). Birds to the south in Spain were smaller, averaging 662 g (1.459 lb) in 22 males and 800 g (1.8 lb) in 30 females. Cramp and Simmons (1980) listed the mean body mass overall of nominate buzzards in Europe overall as 828 g (1.825 lb) in males and 1,052 g (2.319 lb) in females.
  • B. b. rothschildi Swann, 1919: This proposed subspecies is native to the Azores islands. It is generally considered a valid subspecies. This subspecies differs from a typical intermediate of the nominate in being a darker, colder brown both above and below, closer to the darker individuals of the nominate. It averages smaller than most nominate buzzards. The wing chord of males ranges from 343 to 365 mm (13.5 to 14.4 in) while that of females ranges from 362 to 393 mm (14.3 to 15.5 in).
  • B. b. insularum Floericke, 1903: This subspecies lives in the Canary Islands. Not all authorities consider this subspecies suitably distinct, but others advocate it be retained as a full subspecies. It is typically of richer brown above and more heavily streaked below compared to nominate birds. It is similar in size to B. b. rothschildi and averages slightly smaller than the nominate subspecies. Males have a reported wing chord of 352 to 390 mm (13.9 to 15.4 in) and females have a wing chord of 370 to 394 mm (14.6 to 15.5 in).
  • B. b. pojana (Savi, 1831), syn. B. b. arrigonii Picchi 1903: This subspecies inhabits the islands of Corsica and Sardinia. It is generally considered a valid subspecies. The upper-side of these buzzards is an intermediate brown with very heavy streaking below, often covering the belly whereas most nominate buzzards show a whitish area the middle of the belly. Like most other insular subspecies, this one is relatively small. Males possess a wing chord of 343 to 382 mm (13.5 to 15.0 in) while females have a wing chord of 353 to 390 mm (13.9 to 15.4 in).

The eastern vulpinus group includes:

  • B. b. vulpinus (Gloger, 1833): The steppe buzzard breeds as far west as eastern Sweden, in the southern two-thirds of Finland, eastern Estonia, much of Belarus and Ukraine, eastward to the northern Caucacus, northern Kazakhstan, Kyrgyzstan, much of Russia to Altai and south-central Siberia, Tien Shan in China and western Mongolia. B. b. vulpinus is a long-distance migrant. It winters largely in much of eastern and southern Africa. Less frequently and often very discontinuously, steppe buzzards winter in the southern peninsulas of Europe, Arabia and southwestern India in addition to some parts of southeastern Kazakhstan, Uzbekistan and Kyrgyzstan. In the open country favoured on the wintering grounds, steppe buzzards are often seen perched on roadside telephone poles. It at one time was considered a separate species due to differences in size, form, colouring and behaviour (especially in regards to migratory behaviour) but is genetically indistinct from nominate buzzards. Furthermore, the steppe buzzard engages in extensive interbreeding with the nominate subspecies, causing typical characteristics of the two subspecies to mix. The zone of integration runs from Scandinavia through the European continent to the Black Sea, including any part of the overlapping ranges in Sweden, Finland, Estonia, Latvia, Lithuania, western Ukraine and eastern Romania. At times, the fertile hybrids of these two subspecies have been erroneously proposed as subspecies such as B. b. intermedius or B. b. zimmermannae. Intergrade buzzards are commonest where the grey-brown type of pale morphs of B. b. vulpinus are predominant. Steppe buzzards are usually distinctly smaller, with relatively longer wings and tail for their size, and thus often appear swifter and more agile in flight than nominate buzzards, whose wing beats can look slower and clumsier. Typically, their length is around 45 to 50 cm (18 to 20 in), while wingspan of males average 113 cm (44 in) and females average 122.7 cm (48 in). The wing chord is 335 to 377 mm (13.2 to 14.8 in) in males and 358 to 397 mm (14.1 to 15.6 in) in females. Tail length is 170 to 200 mm (6.7 to 7.9 in) in males and 175 to 209 mm (6.9 to 8.2 in) in females. Weights of birds from Russia can reportedly range from 560 to 675 g (1.235 to 1.488 lb) in males and 710 to 1,180 g (1.57 to 2.60 lb) in females. Weights of migrant birds appear to be lower than at other times of year for steppe buzzards. Two surveys of migrant buzzards during their huge spring movement in Eilat, Israel showed 420 birds averaged 579 g (1.276 lb) and 882 birds averaged 578 g (1.274 lb). In comparison, weights of wintering steppe buzzards was higher, averaging 725 g (1.598 lb) in 35 birds in the former Transvaal (South Africa) and 739 g (1.629 lb) in 160 birds in the Cape Province. Weights of birds from Zambia were similar.
  • B. b. menetriesi Bogdanov, 1879: This subspecies is found in southern Crimea through the Caucasus to northern Iran and possibly into Turkey. This subspecies has traditionally been listed as a resident, but some sources consider it a migrant to eastern and southern Africa. Compared to the overlapping steppe buzzard subspecies, it is larger (roughly intermediate between the nominate subspecies and B. b. vulpinus) and is duller in overall colour, being sandy below rather than rufous and lacking the bright rufous on the tail. Wing chord is 351 to 397 mm (13.8 to 15.6 in) in males and 372 to 413 mm (14.6 to 16.3 in) in females.

At one time, subspecies of the common buzzard were thought to range as far in Asia as a breeding bird well into the Himalayas and as far east as northeastern China, Russia to the Sea of Okhotsk, and all the islands of the Kurile Islands and of Japan, despite both the Himalayan and eastern birds showing a natural gap in distribution from the next nearest breeding common buzzard. However, DNA testing has revealed that the buzzards of these populations probably belong to different species. Most authorities now accept these buzzards as full species, the eastern buzzard (Buteo japonicus; with three subspecies of its own) and the Himalayan buzzard (Buteo refectus). Buzzards found on the islands of Cape Verde off of the coast of western Africa, once referred to as the subspecies B. b. bannermani (and again recently by the avilist), and Socotra Island off of the northern peninsula of Arabia, once referred to as the rarely recognised subspecies B. b. socotrae, are now generally thought not to belong to the common buzzard. DNA testing has indicated that these insular buzzards are actually more closely related to the long-legged buzzard (Buteo rufinus) than to the common buzzard. Subsequently, some researchers have advocated full species status for the Cape Verde population, but the placement of these buzzards is generally deemed unclear.

Sign in to keep reading

6 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals