Lably
Skip to content

Common pheasant

Species of bird

  • 19 min read
  • 5 chapters
A male pheasant ( Phasianus colchicus ) in the Haukipudas district of Oulu.
Estormiz · CC0

Related on Lably

Through Breed, Domestication and Ecology

It is native to Asia, where it is widespread, and also to the extreme southeast of Europe in the northern foothills of the Caucasus Mountains. It has been widely introduced elsewhere as a game bird. In parts of its range, mainly in places where none of its relatives occurs such as in Europe, where it is naturalised, it is simply known as the pheasant. Ring-necked pheasant is both the collective name for a number of subspecies and their intergrades that have white neck rings and the name used for the species as a whole in North America.

It is a well-known gamebird, among those of more than regional importance perhaps the most widespread and ancient one in the whole world. The common pheasant is one of the world's most hunted birds; it has been introduced for that purpose to many regions and is also common on game farms, where it is commercially bred. The ring-necked subspecies group in particular are commonly bred and were introduced to many parts of the world; the game farm stock, though no distinct breeds have been developed yet, can be considered semi-domesticated. The ring-necked pheasant is the state bird of South Dakota, one of only two US state birds that is not a species native to the United States.

The green pheasant (P. versicolor) of Japan is sometimes considered a subspecies of the common pheasant. Though the species produce fertile hybrids wherever they coexist, this is simply a typical feature among fowl (Galloanseres), in which postzygotic isolating mechanisms are slight compared to most other birds. The species apparently have somewhat different ecological requirements and at least in its typical habitat, the green pheasant outcompetes the common pheasant. The introduction of the latter to Japan has therefore largely failed.

Distribution

Common pheasants are native to Asia and parts of Europe, their original range extending from the eastern Black Sea and the Caspian Sea to Manchuria, Siberia, Korea, Mainland China, and Taiwan.

Southern Caucasian pheasants (P. c. colchicus) were common in Greece during the classical period and it is a widespread myth that the Greeks took pheasants to the Balkans when they colonised Colchis in the Caucasus. This colonisation happened during the 6th century BC, but pheasant archaeological remains in the Balkans are much older dating to 6th millennium BC. This fact indicates that probably pheasants reached the area naturally. Additionally it seems that they had a continuous range in Turkey from the Sea of Marmara on the edge of the Balkans, across the northern shore of the country till Caucasus. The last remnants of the Balkan population survive in the Kotza-Orman riparian forest of Nestos, in Greece with an estimated population of 100–200 adult birds. In Bulgaria they were lost in the 1970s because they hybridised with introduced eastern subspecies.

Besides the Balkans the species lives in Europe in the area north of Caucasus where the local subspecies P. c. septentrionalis survives pure around the lower reaches of the Samur River. Reintroduction efforts in the rest of the north Caucasian range may include hybrid birds.

Introduced populations

Common pheasants can be found across the globe due to their readiness to breed in captivity and the fact that they can naturalise in many climates, but are known to be introduced in Europe (apart from the extreme southeast, where native), North America, Japan and New Zealand. Pheasants were hunted in their natural range by Stone Age humans just like the grouse and partridges that inhabited Europe at that time. The common pheasant was originally introduced to Europe during the Roman period. Recipes for preparing pheasant meat were discussed by Marcus Gavius Apicius in the first century AD; pheasant husbandry is also discussed by Columella in the same century and, based on the former's writings, by Rutilius Taurus Aemilianus Palladius in De Re Rustica in 350 AD.

Common pheasants have also been introduced to Hawaiian Islands, Chile, Uruguay, Peru, Argentina, Brazil, South Africa, New Zealand, and Australia, including the island state of Tasmania and small offshore islands such as Rottnest Island off Western Australia. Introductions in the Southern Hemisphere have mostly failed, except where local Galliformes or their ecological equivalents are rare or absent.

British Isles

The bird was naturalised in Great Britain around AD 1059, but may have been introduced by the Romano-British centuries earlier. It was the Caucasian subspecies mistakenly known as the 'Old English pheasant' rather than the Chinese ring-necked pheasants (P. c. torquatus) that were then introduced to Britain. However, it became extinct from most of Britain in the early 17th century. There were further re-introductions of 'white neck-ringed' birds in the 18th century. It was rediscovered as a game bird in the 1830s after being ignored for many years in an amalgam of forms. Since then it has been reared extensively by gamekeepers and is shot in season from 1 October to 31 January. Pheasants are moderately adapted to the British climate and breed naturally in small numbers in the wild without human supervision in copses, heaths and commons. Imported stock has originated from a number of other subspecies in addition to P. c. colchicus and P. c. torquatus, including the Prince of Wales pheasant (P. c. principalis), the Mongolian pheasant (P. c. mongolicus), the Satchu pheasant (P. c. satscheuensis), and Pallas's pheasant (P. c. pallasi), alongside the related green pheasant. Extensive interbreeding has occurred between these stocks, so that most British pheasants are of mixed heritage and display an at least partial neck ring, and the "Old English" type is no longer encountered in its original form. Common British phenotypes include a cream-coloured variant termed the "Bohemian" pheasant and a melanistic form derived from partly green pheasant ancestry.

The first mentions of pheasants in Scotland occur in the late sixteenth century, although they did not penetrate as far as the Scottish Highlands until the nineteenth, when a cock was recorded in the Grampian Mountains in 1826. By 1950 pheasants bred throughout the British Isles, although they were scarce in Ireland. Because around 47,000,000 pheasants are released each year on shooting estates, it is widespread in distribution, although most released birds survive less than a year in the wild. The Bohemian was most likely seen in North Norfolk. The Game & Wildlife Conservation Trust is researching the breeding success of reared pheasants and trying to find ways to improve this breeding success to reduce the demand to release as many reared pheasants and increase the wild population. As the original Caucasian stock all but disappeared during the Early Modern era, most 'dark-winged ringless' birds in the UK are actually descended from 'Chinese ring-necked' and 'green pheasant' hybrids, which were commonly used for shooting estate stocking.

North America

Common pheasants were introduced in North America beginning in 1773, with the first large-scale successful introduction occurring in 1881 in the Williamette Valley of Oregon, followed by Washington in 1883 and California in 1889. Stocking of large pheasant populations in the plains and eastern states occurred in following decades after successful hunting seasons were recorded in the western states. Pheasants have become well established throughout much of the Rocky Mountain states (Colorado, Idaho, Montana, Wyoming, etc.), the Midwest, the Plains states, as well as Canada and Mexico. In the southwest, they can even be seen south of the Rockies in Bosque del Apache National Wildlife Refuge 161 km (100 mi) south of Albuquerque, New Mexico. The largest populations of pheasants in the United States occur in a continuous belt over the Great Plains, the Corn Belt and the Wheat Belt, with extensions of its range reaching into southern Canada and the farmland areas of New England. Smaller populations occur in valleys and irrigated areas through the Intermountain West and the coast states, although these are separated by high mountain areas inhospitable to pheasants. Introductions failed in the more humid Southern states and in the American Southwest.

Most common pheasants bagged in the United States are wild-born feral pheasants. In some states captive-reared and released birds make up much of the population. Pheasant hunting is very popular in much of the US, especially in the Great Plains states, where a mix of farmland and native grasslands provides ideal habitat. South Dakota alone has an annual harvest of over 1 million birds a year by over 200,000 hunters.

Sign in to keep reading

4 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms