Lably
Skip to content

Least weasel

Species of mammal

  • 13 min read
  • 6 chapters
Least Weasel ( Mustela nivalis ) at the British Wildlife Centre, Surrey, England - photograph taken Sunday 17. August 2008.
Keven Law · CC BY-SA 2.0

Related on Lably

Through North America

The least weasel varies greatly in size over its range. The body is slender and elongated, and the legs and tail are relatively short. The colour varies geographically, as does the pelage type and length of tail. The dorsal surface, flanks, limbs and tail of the animal are usually some shade of brown while the underparts are white. The line delineating the boundary between the two colours is usually straight. At high altitudes and in the northern part of its range, the coat becomes pure white in winter.

Small rodents form the largest part of the least weasel's diet, but it also kills and eats rabbits, other mammals, and occasionally birds, birds' eggs, fish and frogs. Males mark their territories with olfactory signals and have exclusive home ranges which may intersect with or include several female ranges. Least weasels use pre-existing holes to sleep, store food and raise their young. Breeding takes place in the spring and summer, and there is a single litter of about six kits which are reared exclusively by the female. Due to its small size and fierce nature, the least weasel plays an important part in the mythology and legend of various cultures.

Taxonomy and evolution

The least weasel was given its scientific name Mustela nivalis by Carl Linnaeus in his Twelfth edition of Systema Naturae in 1766; its epithet nivalis comes from the Latin word nix meaning "snow" because it grows a white coat during the winter season. The type locality was Västerbotten in Sweden. As an animal with a very wide distribution, the morphology of the least weasel varies geographically. The species was reviewed by Reichstein in 1957 and again by van Zyll de Jong in 1992 and Reig in 1997. Youngman (1982) placed it in the subgenus Mustela while Abramov (1999) considered it should be included in the subgenus Gale. Based on skull characteristics, Reig (1997) proposed that the taxon should be split into four species, M. subpalmata, M. rixosa, M. vulgaris and M. eskimo. Abrimov and Baryshinikov (2000) disagreed, recognising only M. subpalmata (the Egyptian weasel) as a separate species. However, Rodrigues et al. (2016) recognized M. subpalmata as a distinct population of nivalis rather than a distinct species.

Within the genus Mustela, the least weasel is a relatively unspecialised form, as evidenced by its pedomorphic skull, which occurs even in large subspecies. Its direct ancestor was Mustela praenivalis, which lived in Europe during the Middle Pleistocene and Villafranchian. M. praenivalis itself was probably preceded by M. pliocaenica of the Pliocene. The modern species probably arose during the Late Pleistocene. The least weasel is the product of a process begun 5–7 million years ago, when northern forests were replaced by open grassland, thus prompting an explosive evolution of small, burrowing rodents. The weasel's ancestors were larger than the current form, and underwent a reduction in size to exploit the new food source. The least weasel thrived during the Ice Age, as its small size and long body allowed it to easily operate beneath snow, as well as hunt in burrows. It probably crossed to North America through the Bering land bridge 200,000 years ago.

Subspecies

The least weasel has a high geographic variation, a fact which has historically led to numerous disagreements among biologists studying its systematics. The least weasel's subspecies are divided into three categories:

  • The pygmaea–rixosa group (small least weasels): Tiny weasels with short tails, pedomorphic skulls, and pelts that turn pure white in winter. They inhabit northern European Russia, Siberia, the Russian Far East, Finland, the northern Scandinavian Peninsula, Mongolia, northeastern China, Japan and North America.
  • The boccamela group (large least weasels): Very large weasels with large skulls, relatively long tails and lighter coloured pelts. Locally, they either do not turn white or only partially change colour in winter. They inhabit Transcaucasia, from western Kazakhstan to Semirechye and in the flat deserts of Middle Asia. They are also found in Morocco, Algeria, and Tunisia.
  • The nivalis group (medium-sized least weasels): Medium-sized weasels, with tails of moderate length, representing a transitional form between the former two groups. They inhabit the middle and southern regions of European Russia, Crimea, the Ciscaucasus, western Kazakhstan, the southern and middle Urals and the montane parts of Middle Asia, except the Kopet Dag.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals