Lably
Skip to content

Barred owl

Species of owl

  • 60 min read
  • 10 chapters

Related on Lably

Through North America, Bird and Invertebrate

Barred owls are brown to gray overall, with dark striping on the underside. Barred owls have typical nesting habits for a true owl, tending to raise a relatively small brood often in a tree hollow or snag (but sometimes also in other nesting sites) in forested areas. As a result of the barred owl's westward expansion, the species has begun to encroach on the range of the related and threatened spotted owl (S. occidentalis). Evidence shows the assorted threats posed by the invading barred species are only increasing. In response, biologists have recommended culling operations to mitigate the negative effect of the barred on the spotted owl species.

Basics

The barred owl was first described by Philadelphia naturalist Benjamin Smith Barton in 1799. The species was named due to the varied directions the dusky markings take on their underside.

The barred owl is roughly intermediate in size between the larger Ural and the smaller tawny owl, but the structural features of its relatively short and decurved claws more so resemble the tawny species as does their dietary and habitat ecology. The spotted owl has been hypothesized to be within a superspecies with the barred owl. However, genetic testing reveals very early divergence (likely at or near their ancestor's entry to North America) between spotted and barred owls. A fossil species once called Strix brea from the early Pleistocene in California does little to resolve the ancestry of modern species, given its ambiguous relation to any living Strix. The fossil species was larger (more similar in size and slenderness to the spotted owl, albeit with a slightly smaller skull and geographically isolated from that species) and longer-legged than either the spotted and barred owls, and is now considered to be in a separate genus, Oraristrix. Pleistocene era fossils of probable barred owls are known from Florida, Tennessee and Ontario.

Subspecies

The subspecies of the barred owl vary mostly by region, with slight to moderate variation by coloring, size and extent of feathering on the toes. Although several have been described in the past, the barred owl may include only three subspecies, subsequent to the separation of the fulvous and cinereous forms.

  • S. v. varia (Barton, 1799): The northern barred owl. This race lives throughout the Northeastern United States and the Upper Midwest, ranging as far south as Oklahoma, the Carolinas and northern Georgia. It is also considered to comprise all western "invader" birds found as far west as California and British Columbia. However, genetic study of westerly birds show a substantial isolation, possibly up to the subspecific level, of the western and eastern populations of the northern owls, with an estimated divergence of around 7,000 years, perhaps indicating an unknown history of the species in remote forests of northern and central Canada (far west of what was considered their original distribution) that radiated more recently to comprise the western populations. This race is generally the typical mid gray-brown variety of barred owl. However, a paler variation with very washed out markings and a more pure whitish base color is known (in eastern Canada such as Quebec), formerly considered a race S. v. albescens, as well as darker and browner variation in northern Minnesota (formerly S. v. brunnescens). This race is fairly large (described as the largest race on average with the probable separation of the cinereous owl). The wing chord and tail length may measure from 312 to 340 mm (12.3 to 13.4 in) and 215 to 230 mm (8.5 to 9.1 in) in males and 320 to 352 mm (12.6 to 13.9 in) and 224 to 257 mm (8.8 to 10.1 in) in females. One nominate bird had a tarsus length of 63.5 mm (2.50 in) and the culmen from the cere may measure 23.5 to 30 mm (0.93 to 1.18 in).
  • S. v. georgica (Latham, 1801): The southern barred owl or, alternately, the Florida barred owl. This subspecies is found in southern North Carolina closer to the coast along to broadly through Georgia and all of Florida. This is the smallest of the three subspecies on average. Known wing chord lengths can vary from 315 to 357 mm (12.4 to 14.1 in). Tail length is 205 to 231 mm (8.1 to 9.1 in) and the bill from the cere is 23 to 28 mm (0.91 to 1.10 in). Males in Florida were found to weigh from 681 to 800 g (1.501 to 1.764 lb), with averages in two samples of 718 and 744 g (1.583 and 1.640 lb), while two females weighed 850 and 875 g (1.874 and 1.929 lb), respectively. It therefore appears to show less pronounced sexual dimorphism than the northern barred owl race.
  • S. v. helveola (Bangs, 1899): The Texas barred owl. Comprises most barred owls found in Texas. The distributional range is considered to range as far north as Lee County, east to Chambers County, west to Kerr County and south to Nueces County. In this race, the ground coloration tends to pale gingery-cream and the back and head tend to be a pale brown ranging into an almost cinnamon color. The toes can vary from rather bare to slightly bristled. This race is similar to other barred owls in size, perhaps averaging marginally smaller than those in the nominate race, but its bill and feet are larger on average than the preceding two races.

Sign in to keep reading

9 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals