Lably
Skip to content

Barn swallow

Species of bird

  • 21 min read
  • 6 chapters
Barn swallow ( Hirundo rustica )
Andreas Trepte · CC BY-SA 2.5

Related on Lably

Through Taxonomy (biology)

There are eight subspecies of barn swallow, which breed across the Northern Hemisphere. Two subspecies (H. r. savignii and H. r. transitiva) have fairly restricted ranges in the Nile valley and eastern Mediterranean, respectively. The other six are more widespread, with winter ranges covering much of the Southern Hemisphere.

The barn swallow is a bird of open country that normally nests in man-made structures and consequently has spread with human expansion. It builds a cup nest from mud pellets in barns or similar structures and feeds on insects caught in flight. This species lives in close association with humans, and its insect-eating habits mean that it is tolerated by humans; this acceptance was reinforced in the past by superstitions regarding the bird and its nest. There are frequent cultural references to the barn swallow in literary and religious works due to both its living in close proximity to humans and its annual migration. The barn swallow is the national bird of Austria and Estonia.

Description

The adult male barn swallow of the nominate subspecies H. r. rustica is 17–19 cm (6+1⁄2–7+1⁄2 in) long including 2–7 cm (1–3 in) of elongated outer tail feathers. It has a wingspan of 32–34.5 cm (12+1⁄2–13+1⁄2 in) and weighs 16–22 g (9⁄16–3⁄4 oz). It has steel blue upperparts and a rufous forehead, chin and throat, which are separated from the off-white underparts by a broad dark blue breast band. The outer tail feathers are elongated, giving the distinctive deeply forked "swallow tail". There is a line of white spots across the outer end of the upper tail. The female is similar in appearance to the male, but the tail streamers are shorter, the blue of the upperparts and breast band is less glossy, and the underparts paler. The juvenile is browner and has a paler rufous face and whiter underparts. It also lacks the long tail streamers of the adult.

Although both sexes sing, female song was only recently described. (See below for details about song.) Calls include witt or witt-witt and a loud splee-plink when excited or trying to chase intruders away from the nest. The alarm calls include a sharp siflitt for predators like cats and a flitt-flitt for birds of prey like the hobby. This species is fairly quiet on the wintering grounds.

The distinctive combination of a red face and blue breast band renders the adult barn swallow easy to distinguish from the African Hirundo species and from the welcome swallow (Hirundo neoxena) with which its range overlaps in Australasia. In Africa the short tail streamers of the juvenile barn swallow invite confusion with juvenile red-chested swallow (Hirundo lucida), but the latter has a narrower breast band and more white in the tail.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals