Lably
Skip to content

Cuckoo

Family of birds

  • 21 min read
  • 6 chapters

Related on Lably

Through Bird and William Shakespeare

The cuckoos are generally medium-sized, slender birds. Most species live in trees, though a sizeable minority are ground-dwelling. The family has a cosmopolitan distribution; the majority of species are tropical. Some species are migratory, including all those breeding in cooler temperate climates. The cuckoos feed on insects, insect larvae, and a variety of other animals, as well as fruit. Some species (for example, the majority of cuckoo species living in Eurasia) are brood parasites, laying their eggs in the nests of other species and giving rise to the terms "cuckoo's egg" and "cuckold" as metaphors. However, most species raise their own young.

Cuckoos have played a role in human culture for thousands of years, appearing in Greek mythology as sacred to the goddess Hera. In Europe, the cuckoo is associated with spring, and with cuckoldry, for example in Shakespeare's Love's Labour's Lost. In India, cuckoos are sacred to Kamadeva, the god of desire and longing, whereas in Japan, the cuckoo symbolises unrequited love.

Description

Cuckoos are medium-sized birds that range in size from the little bronze cuckoo, at 17 g (0.6 oz) and 15 cm (6 in), to moderately large birds, ranging from 60–80 cm (24–31 in) in length, such as the giant coua of Madagascar, the coral-billed ground cuckoo of Indochina, and various large Indo-Pacific coucals such as the goliath coucal of Halmahera, Timor coucal, buff-headed coucal, ivory-billed coucal, violaceous coucal, and larger forms of the pheasant coucal.

The channel-billed cuckoo, at 630 g (1 lb 6 oz) and 63 cm (25 in) is the largest parasitic cuckoo. Generally, little sexual dimorphism in size occurs, but where it exists, it can be either the male or the female that is larger. One of the most important distinguishing features of the family is the feet, which are zygodactyl, meaning that the two inner toes point forward and the two outer backward. The two basic body forms are arboreal species, such as the common cuckoo, which are slender and have short tarsi, and terrestrial species, such as the roadrunners, which are more heavy set and have long tarsi.

Almost all species have long tails that are used for steering in terrestrial species and as a rudder during flight in the arboreal species. The wing shape also varies with lifestyle, with the more migratory species such as the black-billed cuckoo possessing long, narrow wings capable of strong, direct flight, and the more terrestrial and sedentary cuckoos such as the coucals and malkohas having shorter rounded wings and a more laboured, gliding flight.

The subfamily Cuculinae comprises the brood-parasitic cuckoos of the Old World. They tend to conform to the classic shape, with usually long tails, short legs, long, narrow wings, and an arboreal lifestyle. The largest species, the channel-billed cuckoo, also has the most outsized bill in the family, resembling that of a hornbill. The subfamily Phaenicophaeinae comprises the nonparasitic cuckoos of the Old World, and include the couas, malkohas, and ground cuckoos. They are more terrestrial cuckoos, with strong and often long legs and short, rounded wings. The subfamily typically has brighter plumage and brightly coloured bare skin around the eye.

The coucals are another terrestrial Old World subfamily of long-tailed, long-legged, and short-winged cuckoos. They are large, heavy-set birds with the largest, the greater black coucal, being around the same size as the channel-billed cuckoo. Genera of the subfamily Coccyzinae are arboreal and long-tailed, as well, with a number of large insular forms. The New World ground cuckoos are similar to the Asian ground cuckoos in being long legged and terrestrial, and includes the long-billed roadrunner, which can reach speeds of 30 km/h (19 mph) when chasing prey. The final subfamily includes the atypical anis, which are the small, clumsy anis and the larger guira cuckoo. The anis have massive bills and smooth, glossy feathers.

The feathers of the cuckoos are generally soft, and often become waterlogged in heavy rain. Cuckoos often sun themselves after rain, and the anis hold their wings open in the manner of a vulture or cormorant while drying. Considerable variation in the plumage is exhibited by the family. Some species, particularly the brood parasites, have cryptic plumage, whereas others have bright and elaborate plumage. This is particularly true of the Chrysococcyx or glossy cuckoos, which have iridescent plumage. Some cuckoos have a resemblance to hawks in the genus Accipiter with barring on the underside; this apparently alarms potential hosts, allowing the female to access a host nest.

The young of some brood parasites are coloured to resemble the young of the host. For example, the Asian koels breeding in India have black offspring to resemble their crow hosts. In the Australian koels, the chicks are brown like their honeyeater hosts. Sexual dimorphism in plumage is uncommon in the cuckoos, being most common in the parasitic Old World species. Cuckoos have 10 primary flight feathers and 9–13 secondary flight feathers. All species have 10 tail feathers, apart from the anis, which have eight.

Sign in to keep reading

5 more chapters are free with a Lably account.

More in Organisms