Lably
Skip to content

Northern mockingbird

Species of bird

  • 18 min read
  • 8 chapters
Northern mockingbird ( Mimus polyglottos ) adult on a fence post in Bay Ridge, Brooklyn
Rhododendrites · CC BY-SA 4.0

Related on Lably

Through Omnivore and Beak

The species is known for its ability to mimic bird calls and other types of sound, including artificial and electronic noises. Studies have shown its ability to identify individual humans and treat them differently based on learned threat assessments. It is an omnivore and consumes fruit, invertebrates, and small vertebrates. It is often found in open areas, open woodlands and forest edges, and is quite common in urbanized areas. The species breeds from southeastern Canada throughout the United States to the Greater Antilles. It is listed as a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature.

The mockingbird is influential in United States culture, being the state bird of five states, appearing in book titles, songs and lullabies, and making other appearances in popular culture.

Taxonomy

Swedish zoologist Carl Linnaeus first described this species in his Systema Naturae in 1758 as a species of thrush, Turdus polyglottos. Its current genus name, Mimus, is Latin for "mimic" and the specific polyglottos, is from Ancient Greek poluglottos, "harmonious", from polus, "many", and glossa, "tongue", representing its outstanding ability to mimic various sounds.

The closest living relative of the northern mockingbird is the tropical mockingbird (Mimus gilvus); the two form a superspecies, and occasional hybrids have been recorded where they overlap in Oaxaca and Veracruz in southeast Mexico.

Subspecies

There are three recognized subspecies for the northern mockingbird. There have been proposed races from the Bahamas and Haiti placed under the orpheus section.

  • M. p. polyglottos (Linnaeus, 1758): generally found in the eastern portion of North America ranging from Nova Scotia to Nebraska, to as far south as Texas and Florida.
  • M. p. leucopterus, the western mockingbird (Vigors, 1839): generally found in the western portion of North America ranging from northwestern Nebraska and western Texas to the Pacific coast, and south to Mexico (the Isthmus of Tehuantepec), and Socorro Island. It is larger than M. p. polyglottos and has a slightly shorter tail, upperparts are more buff and paler, underparts have a stronger buff pigment.
  • M. p. orpheus (Linnaeus, 1758) from the Bahamas to the Greater Antilles, also the Cayman and Virgin Islands. Similar to M. m. polyglottos except smaller, a paler shade of gray on its back, and underparts with practically little, if any buff at all.

Sign in to keep reading

7 more chapters are free with a Lably account.

More in Animals